Askersunds kommun vann priset som Årets samhällsbyggare

By on 11 maj, 2017

Stämningen var hög och spänningen på topp när sex prestigefulla priser skulle delas ut på Dagens Samhälles evenemang. 300 kommuntoppar och chefer samlades på Berns Salonger för seminarium och galamiddag. När kvällen var över stod det klart att vinnarna blev Sjöängen i Askersund, Studentvikarie, Bräcke Diakoni samt superkommunerna Sundbyberg, Umeå och Vara.

De tre superkommunerna utsågs i tuff konkurrens med hjälp av tio noggrant utvalda variabler som alla utgör tydliga och viktiga kommunala värdemätare inför framtiden.

Sundbyberg är Årets Superkommun bland storstadskommuner, Umeå är starkast i kategorin täta kommuner och Vara kammar hem vinsten bland landsbygdskommuner.

Vi mäter av de faktorer som vi anser är viktigast för en kommuns framtid bland annat i form av sysselsättning, arbetsmarknad och livskvalité. För oss är det viktigt att visa på goda exempel och på att framtiden också går att påverka, säger Olov Carlsson, chefredaktör på Dagens Samhälle.

Under galan delades också ut pris i tre jurybedömda kategorier: Årets samhällsbyggare, Årets välfärdsförnyare och Årets samhällsentreprenör.

Askersunds kommun vann priset som Årets samhällsbyggare för Sjöängens kunskaps- och kulturcentrum.
Juryns motivering löd:
”De har med visionär kraft visat att modernt byggande skapar såväl nya mötesplatser som en effektivare kommunal verksamhet. För styrkan att skapa en brygga mellan kunskap och kultur i ett hus fyllt med liv och rörelse under stora delar av dygnet.”

Studentvikarie plockade hem priset som Årets samhällsentreprenör för sin matchningsapp som löser skolors vikariebehov.
Jury motiverade sitt val så här:
”I ett samhälle som behöver drivna pedagoger för att sprida kunskap och lärande har årets vinnare på ett framgångsrikt sätt skapat en mötesplats för såväl behov som resurs. Mängder med elever får varje vecka kvalificerad utbildning och engagerade lärare tack vare vinnarens förmåga att vara en tjänsteleverantör i tiden.”

Bräcke Diakoni vann priset som Årets välfärdsförnyare för sin mobila vårdcentral för asylsökande.
I motiveringen kunde man läsa:
”I en tid med stort tryck på våra välfärdssystem har årets vinnare visat att extraordinära situationer kräver extraordinära åtgärder. Genom att tänka nytt och tänka snabbt, så har man genom mobilitet och skalbarhet inte bara lyckats ge en betydande avlastning på den ordinarie vården utan också skapat högre vårdkvalité och en större närhet till patienterna.”

I juryn satt Maria Larsson, landshövding Örebro län och tidigare barn- och äldreminister (KD), Karin Pilsäter, utredare TCO och tidigare riksdagsledamot (L), Kristina Axén Olin, tidigare finansborgarråd Stockholm (M), Jonas Nygren, förbundschef Hyresgästföreningen och tidigare kso, Sundbyberg (S) samt Dagens Samhälles chefredaktör Olov Carlsson.

Länet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login