Återvinningsrekord för tionde året i rad

By on 26 mars, 2022
Foto: Fo

Insamlingen av hushållens förpackningar överträffar återigen förra årets rekord – aldrig tidigare har så många förpackningar lämnats till Förpackningsinsamlingen (FTI) som under 2021. Totalt samlades hela 552 600 ton förpackningar in i landet under förra året, en ökning med sex procent jämfört med året innan.

Det motsvarar 2,4 miljoner fyllda återvinningsbehållare, enligt nya siffror från FTI.

552 600 ton förpackningar. Så mycket lämnade svenska folket in till återvinning via FTI:s återvinningsstationer och fastighetsnära insamling förra året, enligt ny statistik från FTI. Det innebär att varje person i snitt lämnade 53 kilo förpackningar till återvinning, en ökning med tre kilo per invånare, vilket trumfar förra årets rekordnivåer.

– Det är mycket glädjande att förpackningsinsamlingen slår rekord år efter år. Det är ofattbart stora volymer som måste tas omhand när förpackningarna har tjänat sitt syfte. Svenskarnas engagemang för återvinning och klimatfrågor har resulterat i att insamlingen i vårt rikstäckande system totalt sett gått upp 55 procent sedan 2012. Återvinning är en liten insats som alla kan göra, och när vi är många som gör det tillsammans får det stor effekt, säger Helena Nylén, vd på FTI.

Det materialslag som ökade mest under förra året är pappersförpackningar, FTI:s siffror visar på en ökning med 13 procent, eller 22 000 ton. Även mängden plastförpackningar och glasförpackningar ökade med tre procent vardera förra året, medan mängden metallförpackningar landade på ungefär samma nivåer som tidigare år. Cirka två tredjedelar av de insamlade volymerna kommer från insamling via återvinningsstationer och resterande via fastighetsnära insamling.

– Resultatet är ett kvitto på att Sveriges invånare är engagerade och vill återvinna, men vi kan fortfarande bli bättre. Till exempel hamnar så mycket som varannan plastförpackning fortfarande i hushållsavfallet. Med det engagemang och den kunskap som finns hos de som återvinner har vi förutsättningarna för att alla förpackningar, oavsett materialslag, ska lämnas till återvinning. Varje insamlad förpackning gör skillnad och bidrar till ett mer hållbart samhälle, säger Helena Nylén.

Sverige
Örebronyheter

Källa Fti

You must be logged in to post a comment Login