Att spela “spelet” är över enligt unga* singlar 2022

By on 29 november, 2022
Foto: Tinder

Situationships, gemensamma värderingar och samhällsfrågor var de främsta gröna flaggorna för den nya generationens dejtare som inte vill slösa sin tid.

Låt oss vara ärliga, 2021 blev inte året vi gick tillbaka till att ses IRL som vi kanske först trodde. Munskyddet förblev den vanligaste accessoaren och vaccinationstider bokades likt konsertbiljetter. Början av 2022 bjöd däremot på entusiasm och en kollektiv beslutsamhet att äntligen “återgå till det normala”och ta igen förlorad tid från pandemin. Aktiviteter som att resa och gå på liveevent var tillbaka på nolltid, och dejting var inget undantag. Miljontals unga vuxna började sitt dejtingliv under pandemin och de visade att de verkligen var redo att komma ut och dejta IRL. Olikt tidigare generationer var de trötta på att spela “spelet” och föredrog istället att dejta på sina egna villkor.

Nu när 2022 går mot sitt slut släpper Tinder sin årliga rapport Year in Swipe för att summera det gångna dejtingåret. Från nya sätt att definiera relationer och att ta ställning i sociala frågor, till att dejta nyktert och med nya heta emojis som poppar upp i chatten – så här ser det dejtingläget ut:

10 viktiga trender på Tinder 2022

#1. Unga singlar rockar situationship – en ny form av relationsdefinition

Unga singlar var fortfarande intresserade av att dejta runt i år, men de ställde de höga krav på varandra där det var viktigt att vara “on the same page”. Som mer än en tillfällig fling men inte lika seriöst som ett förhållande utvecklades ”situationship” – en ny definition av relation som ökat under 2022. Tinder såg en ökning med 49 %1 medlemmar som lade till den nya relationsintentionen i sina profiler och fler än en av tio2 tillfrågade unga singlar sa att de föredrar situationships som ett sätt att utveckla en relation med mindre press.

#2. Positivitet var ett stort plus

Kanske mest känd som parkeringssymbolen har🅿️kommit att representera Pushin P som den mest populära emojin på Tinder globalt i år. Ett skifte från tidigare års trendande emojis (🤦under 2019, 🤷 under 2020 och 👀 under 2021), där medlemmarna 2022 vände sig till 🅿️ för att låta världen och deras matchningar veta att ”positivitet” och äkthet är vad de letar efter1.

#3 Middagsdejten kan vara ett minne blott

De aktiviteter vi ägnade oss åt under pandemin håller fortfarande i sig. Aktiviteter som ”picknick” (23 %) och ”kaffedejt” (25 %) ökade globalt i Tinder-profilerna, vilket tyder på att singlar vill ses på mer än bara en middag eller en drink. De väljer färre traditionella och i stället mer autentiska sätt att lära känna varandra på, ofta utan alkohol inblandat (se nedan). Andra kreativa aktiviteter som “camping”, “BBQs”, att “prova nya saker”, och “street food” tog sig in på topp tio-listan över globala intressen på Tinder.

#4 Fler singlar höjer glaset för nyktra dejter

Att gå på dejt utan alkohol har blivit ett sätt för singlar att våga vara mer äkta vilket utmanar traditionella dejtingnormer. Över 25 % av de tillfrågade unga singlarna på Tinder sa att de dricker mindre på dejter jämfört med förra året2 och 72 %1 av medlemmarna skrev i sina Tinder-profiler att de inte dricker eller bara dricker ibland. Faktum är att både 🍻- och 🍷-emojisarna minskade med 40 % respektive 25 % i TInder-profiler jämfört med samma period föregående år.

#5. Att vara rolig, fräsch och framåt var riktigt sexigt

Humor var det som medlemmarna letade mest efter när de letade efter en potentiell match. 73 % av unga singlar oavsett kön sa att de letade efter någon som är tydlig med vad de vill och har bra hygien. På frågan om vilka de viktigaste egenskaperna är hos en potentiell dejt prioriterade unga singlar egenskaper som lojalitet (79 %), respekt (78 %) och öppenhet (61 %) framför utseende (56 %).

#6. Åsikter i samhällsfrågor är avgörande

Tre fjärdedelar (75 %) av singlarna letade efter en matchning som är engagerad i eller stödjer samhällsfrågor2. Faktum är att så pass många Tinder-medlemmar la till den ukrainska flaggan i sina profiler i stöd för Ukraina att den rankades bland de tio mest populära emojisarna i appen under en period. Dessutom ökade intresset för både aktivism och rösträtt (84 % respektive 37 %) i Tinder-profiler globalt i år1. Inför det svenska riksdagsvalet inledde Tinder ett samarbete med organisationerna Fryshuset och Run for Office för att sprida deras initiativ VioValet. Syftet var att öka medvetenheten, särskilt bland förstagångsväljare, som ville få tillgång till neutral och opartisk information inför valet i september.

#7. Nostalgi smäller högt

Unga singlar inspireras av 90- och 00-talets dejtingtrender. De snabbast växande intressena på Tinder var 90-talstrender från förr som 90’s kid, anime och sneakers. Kate Bushs ”Running Up That Hill” gjorde också comeback och var med på listan över de tio mest använda Spotify Anthems i Tinder-profiler1. Tinders moderna version av en traditionell Blind Date lanserades också. Blind Date-funktionen parade ihop medlemmar i en konversation innan de tilläts se varandras profiler och användes i genomsnitt 200 000 gånger om dagen4. Det har varit några tuffa år och singlarna har verkat värdera äkthet och en bra stämning på ett sätt som tar dem tillbaka till världen innan smartphones.

#8 Emojis som den 🚩(röda flaggan) & 🌫️ (gaslighting) trendade av en bra anledning

Toxiska relationer är inget nytt, men alla tips och analyser som florerar på sociala medier visar att unga singlar blivit mer medvetna om vad som är bra, dåligt eller rent fulspel när det kommer till dejting. Nästan två tredjedelar (58 %) av tillfrågade unga singlar sa att de var trygga med att kunna identifiera en grön eller röd flagga2 när de dejtar. Under 2022 har singlarna fått nog och är tydliga med vad de anser vara just röda och gröna flaggor, och tack vare det har varningsflaggor blivit tydligare för många. Tinder-medlemmar kan kolla in Tinders Säkerhetscenter för mer info om hälsosam och säker dejting.

#9 Resor tog revansch och milen ökade på Tinder

Efter två pandemifyllda resor runt solen kunde vi äntligen återgå till att utforska nya horisonter med färre eller inga restriktioner. 18-25-åringar använde passport-funktionen i genomsnitt nio gånger i månaden5, och toppdestinationerna för svenska Tinder-medlemmar var bland andra Oslo, London och Köpenhamn1.

#10 Mitt i osäkerheten och en trippel merkurius retrograd under 2022 sökte sig singlar till stjärnorna för vägledning

Stjärntecken var den mest populära beskrivningen att ange i sin Tinder-profil följt av hur man ser på rökning, husdjur och kost. Lejon, skorpioner och kräftor var de som oftast angav sina stjärntecken i sina profiler, och överraskande nog matchade alla stjärntecken oftast med exakt samma stjärntecken som de själva1.

Topp 10 Emojis år 2022 globalt i Tinder-bios1

De tio snabbast växande emojis på Tinder som visar hur vi flörtade och dejtade 2022:

Topp 10 intressen år 2022 i Tinder-profiler globalt1

De tio snabbast växande intressena på Tinder som visar de delade intressen som blev populära 2022:

1. Sneakers

2. Sushi

3. 90s Kid

4. Anime

5. Camping

6. BBQ

7. Prova nya saker

8. Street Food

9. Fotboll

10. Road Trips

Topp 10 dejting-Anthems 2022 från Spotify på Tinder globalt

1. As it Was – Harry Styles

2. Heat Waves – Glass Animals

3. We Don’t Talk About Bruno – Encanto

4. Bad Habit – Steve Lacey

5. Me Porto Bonito – Bad Bunny, Chencho Corleone

6. First Class – Jack Harlow

7. STAY – The Kid, LAROI, Justin Bieber

8. Running Up That Hill (A Deal With God) – Kate Bush

9. Pushin P (feat. Young Thug) – Gunna, Future, Young Thug

10. Glimpse of Us – Joji

Om Tinder

Tinder lanserades 2012 och är världens mest populära app för att träffa nya människor. Tinder finns tillgängligt i 190 länder på över 45 språk och har laddats ner mer än 530 miljoner gånger. Mer än hälften av medlemmarna är 18-25 år. Under 2022 blev Tinder utnämnda till en av världens mest innovativa företag av Fast Company.

Källor

* Unga singlar refererar till 18-25-åriga singlar.

1 Från profilbeskrivningar på Tinder jan 2022 – okt 2022.

2 Tinder in app-undersökning bland användare på Tinder mellan 18-24 i Storbritannien, USA och Australien, Datan

samlades in mellan 18/10 2022 – 28/10 2022.

3 Match Group International Wave-undersökning. Data insamlades i april 2022.

4 Dataintervall avser mellan mars och augusti 2022

5 Gäller 18-25-åriga Tinder-prenumeranter som har tillgång till Passport-funktionen.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Tinder

You must be logged in to post a comment Login