Basket – VM hägrar för Sverige

By on 8 december, 2016

Lördagen den 10 december deltar Sverige i en historisk första VM-kvallottning i basket. Efter ändringar av internationella basketbollförbundet, FIBA, får Sverige nu spela VM-kvalmatcher på hemmaplan.

– Det är fantastiska nyheter eftersom vi nu kan arrangera VM-kvalmatcher och dessutom har en större möjlighet att spela basket-VM i framtiden, säger generalsekreterare Lena Wallin-Kantzy.

VM-kvalet införs på herrsidan inom den internationella basketvärlden och är ett led i att förstärka basketens attraktionskraft. VM-slutspelet 2019 i Kina är slutmålet. Tidigare har de bästa lagen på EM varit direktkvalificerade till VM, något som gjort det väldigt svårt för Sverige att kvalificera sig.

– Fotbollen är den bästa parallellen man kan göra med tanke på basketens storlek, tänk er att Sverige måste gå till kvartsfinal i ett EM för att få spela fotbolls-VM och att det dessutom inte spelades några VM-kvalmatcher i Sverige, i just den situationen har basketen varit i Sverige. Nu får vi större möjligheter att spela på hemmaplan och att gå till basket-VM, det ger svensk basket mycket större möjligheter att synas och att prestera, säger Lena Wallin-Kantzy.

Sverige går in i VM-kvalet redan i augusti. Antingen i en 3-lagsgrupp eller 4-lagsgrupp. Där krävs det att bli minst tvåa i sin grupp för att gå vidare till nästa omgång. Skulle Sverige inte bli tvåa så kommer ändå europeiska kvalmatcher att spelas under 2017 och 2018.

 Oavsett hur det går kommer herrlandslaget att spela viktiga matcher på hemmaplan i november 2017, februari 2018 och juni 2018. Självklart hoppas vi dock på att det är VM-kvalmatcher vi spelar, säger Johannes Wohlert, marknads- och kommunikationsansvarig på SBBF.

Efter succén på Hovet i EM-kvalet mot Bosnien där 7120 personer kom för att heja fram Sverige så är publiktrenden klar, den är på väg uppåt. – Vi har ett ungt landslag som verkligen gillar varandra och kämpar stenhårt, de är som bröder och vi har en fantastisk publik som bär fram oss, det här blir riktigt kul, fortsätter Wohlert.

Sverige återfinns i den andra seedningsgruppen trots att laget förlorade alla sina matcher mot Ryssland och Bosnien. Men eftersom laget bara förlorade med totalt 21 poäng på fyra matcher så hamnade Sverige ändå relativt högt upp.

seedningsgrupper

Var, när och hur?
Det är ännu inte bestämt var de svenska VM-kvalmatcherna kommer att spelas. SBBF kommer direkt efter lottningen att skicka ut förutsättningar till de städer som är intresserade för att sedan besluta var matcherna ska spelas.

Lottningen
Lottningen görs samtidigt som lottningen till Eurobasket 2017 för damer samt ungdoms-EM. Den går att följa via FIBA Europes hemsida på www.fibaeurope.com lördagen den 10 december mellan kl 10.00 och 13.00. Lottningen till herrarnas VM-kval genomförs sist.

Sveriges väg till VM i Kina
Omgång: 1
Antal lag: 13
Antal grupper: 4 st med 3 lag i varje förutom en grupp som är 4 lag.
Tidsperiod: Augusti 2017
De två bästa i gruppen går vidare. Därefter återstår 32 lag i Europa.

Omgång: 2
Antal lag: 32
Antal grupper: 8 st med 4 lag i varje
Tidsperiod: November 2017 – Juni 2018
I omgång 2 kliver alla de 32 bästa länderna in i kvalet. Här kommer alltså bl a Frankrike, Spanien och Serbien in. De tre bästa lagen i varje grupp tar med sig sina resultat och får spela den avslutande omgången. Kvalificerar sig Sverige hit blir det europeiskt toppmotstånd.
Då återstår 24 lag. De delas upp i fyra 6-lagsgrupper.

Omgång: 3
Antal lag: 24
Antal grupper: 4 st med 6 lag i varje
Tidsperiod: September 2018 – Februari 2019
De tre bästa lagen från varje grupp är kvalificerade för VM i Kina. Lagen tar med sig sina resultat från omgång 2.

Sport | Basket
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login