Bildspecial 614 dagar med pandemin på Örebro universitet

By on 8 november, 2021
Foto: Örebro Universitet

Nu öppnar Örebro universitet igen.

Det har då gått 614 dagar från den första gången covid-19 dök upp på ett av våra campus.

.

.

.

.

.

Här är bilderna från en tid som inte har liknat något annat.

…………….

Från avstängda sittplatser och lokaler via digital undervisning till vaccinering på campus. Det har varit en mycket annorlunda tid på Örebro universitet.

…………….

Det finns ett datum för när pandemin inleds på Örebro universitet: den fjärde mars 2020. Då är det Universitetsdagar, öppet hus för gymnasieelever som vill veta mer om våra utbildningar. Intresset är stort och närmare 1 500 personer besöker universitetet under två dagar. Det är trångt och fullt upp för de studentambassadörer som hjälper gymnasieeleverna. Snart kommer beskedet från vården: en av de unga besökarna var smittad med covid-19. Det är ett av de första fallen i Örebro län.

…………….

Den centrala krisledningsgruppen på Örebro universitet kallas in. De inleder ett arbete som ska pågå längre än någon kan ana. Nu tar smittan fart i många länder – och ute i världen finns både forskare och studenter från universitetet. Den 11 mars deklarerar WHO att covid-19 är en pandemi. Den 13 mars ställer universitetet in alla internationella tjänsteresor. Det avråds från resor inom landet och möjligheterna att sköta undervisningen på distans börjar undersökas för alla utbildningar. Den 14 mars börjar medarbetare skickas hem för att arbeta på distans.

…………….

Under mars 2020 sker allt i en rasande takt. Anställda och studenter som befinner sig utomlands uppmanas att resa hem. Digital teknik börjar användas för undervisning och möten. Bara några veckor efter det första konstaterade fallet på universitetet ser det ut så här på campus: tomt och öde. Bilden är från Forum-huset.

…………….

Bredvid de första uppmaningarna om att arbeta hemifrån sitter affischen kvar från det studentspex som får ställas in efter de två första inledande föreställningarna. I mars 2020, just vid premiären, börjar nya publikbegränsningar att införas. Spexet, med titeln ”Appokollaps nu – eller Det var en gång en undergång (och den var jordad)”, blir ett av alla kulturevenemang som får ställas in under pandemin.

…………….

Vården lider brist på allt, på grund av det som kallas ”det nya coronaviruset”. Vårdutbildade studenter rycker in och hjälper till för att lösa personalsituationen. Andra studenter engagerar sig för att lösa situationen med skyddsvisirsbrist. Gamla OH-ark i plast samlas in och sätts ihop med delar som tillverkas på universitetets 3D-skrivare.

…………….

Det är låst och tillbommat nästan överallt. Till och med de som kallar sig Lunchöppet har ständigt stängt.

…………….

Flera av universitetets forskare börjar studera de stora förändringarna under pandemin. Ett exempel är hur svenskarnas berättelser om hamstring och matförvaring i coronatid samlas in av Matilda Marshall, forskare i måltidsvetenskap. Hon studerar hur det nya hotet hanteras i hemmen, till nytta till exempel för myndigheter som arbetar med matförsörjning i kristid. Berättelserna om hur vi agerade när krisen kom arkiveras också – för framtida forskning.

…………….

Örebros traditionella valborgsfirande vid slottet blir digitalt. På samma sätt som det vanliga valborgsfirandet lockar tusentals personer till slottet, samlas nu många framför sina datorer för att lyssna till Örebro Studentsångare. Bland annat framför de ”Längtan till landet” (känd som ”Vintern rasat”) tillsammans med en stor virtuell kör med personer som i förväg filmat och skickat in sina sånginsatser. Runt 20 000 personer sätter igång direktsändningen. Ytterligare flera tusen tittar i efterhand. Det finns ett behov av att hålla i traditionerna i en tid när ingenting är som vanligt.

…………….

I juni 2020 är det examensdags. Som vanligt blir det högtidligt, med tal av rektor. Men den här gången sker allt framför datorn, inklusive minglet efteråt som sker digitalt i break-out-rooms.

…………….

I augusti 2020 sker en försiktig öppning av universitetet. De som är nya ska få träffa varandra, under de rekommendationer som gäller. För att alla ska komma ihåg att hålla avstånd sätts över 1500 affischer och bordspratare upp.

…………….

De flesta får fortfarande sin undervisning digitalt. I lärosalarna är de flesta platser avstängda och det finns nya studieplatser uppsatta utomhus.

…………….

Den 3 november 2020 kommer nya, mycket oroväckande besked från Folkhälsomyndigheten. Örebro län har en mycket snabb smittspridning. Universitetets centrala krisledning kallas genast in till möte och tar ett blixtsnabbt beslut. Det blir digital undervisning igen. Och än en gång blir det ekande tomt i lokalerna.

…………….

Det som skulle vara tillfälligt pågår månad efter månad. I februari 2021 faller snön över de bänkar som under de varma dagarna i början på höstterminen fungerade som studieplatser utomhus. Det finns få fotspår i snön utanför Långhuset – de allra flesta sitter hemma. Bara några få arbetar på plats.

…………….

För många företag bli pandemin en prövning. De flesta av restaurangerna på våra tre campus får stänga i perioder. Bilden är tagen i Måltidens hus i Grythyttan i slutet på vårterminen 2021.

…………….

Den 29 september avvecklas många av restriktionerna, bland annat om hur många som får delta i en allmän sammankomst. Det gör att det gruvmingel, som genomförs i Innovationsarenan just den dagen, kan öppna upp för deltagare på plats. Men fortfarande deltar många på distans och lyssnar på professor Amy Loutfi digitalt.

…………….

Hundratals studenter och anställda tar chansen att vaccinera sig mot covid-19 när tillfälliga vaccinationsmottagningar öppnar på universitetet under höstterminen 2021. Både i Almby och i Grythyttan öppnar mottagningar. – Det var väldigt smidigt att ta sprutan här på campus. Det gick fort och alla var jättetrevliga, sa studenten Arina Balbaeva efter att hon hade vaccinerats av distriktssjuksköterskan Christina Karlsson.

…………….

Den 8 november 2021 kan Örebro universitet öppna igen. Det blir tillåtet med undervisning på plats, även om vissa kurser fortfarande ges digitalt. Återigen kan lokalerna fyllas av studenter och anställda – efter 614 dagar med pandemin.

Örebro | Örebro Universitet
Örebronyheter

Källa Örebro Universitet
Text: Jesper Mattsson
Foto: Anna Asplund, Jasenka Dobric, Jesper Eriksson och Jesper Mattsson

You must be logged in to post a comment Login