Bioaktuell Gudrun Schyman till Nora måndag 13 augusti

By on 12 augusti, 2018
Gudrun Schyman är ute på valturné: 924 mil, 60 orter och inte ett enda flyg, och i fredags hade filmen om hennes liv premiär.

Under sex veckor kommer över 60 städer besökas, men på den över 924 mil långa resan kommer hon inte att lämna marken, på måndag kommer hon till Nora.

– Jag vill visa att det är möjligt att välja bort flyget, säger Gudrun Schyman, partiledare i Feministiskt Initiativ.

Flyget är en av de största klimatbovarna. På den populära flygsträckan Stockholm-Göteborg släpper flyget årligen ut 174 000 ton koldioxid, medan motsvarande tågresor hade stannat på 1,3 ton.*

Det är viktigt att vi alla drar ner på våra flygresor när det är möjligt. Men det förutsätter att det ska vara lätt att välja ett miljövänligare alternativ, och så ser det verkligen inte ut på alla ställen i dag. Därför måste politiken bli mycket mer kraftfull, säger Gudrun Schyman.

Startskottet för Gudrun Schymans valturné gick den 1 augusti och under sex veckor besöker Gudrun Schyman över 60 orter, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Och färden kommer alltså endast att gå via landets vägar och räls. Totalt blir det en resa på 924 mil och i snitt är det inplanerat 4 timmar politiksnack om dagen.

Vi är många och vi gör det tillsammans! Jag möter en enorm kraft och vilja till politisk förändring runt om i landet. Folk hör dagligen av sig till Feministiskt Initiativ och vill hjälpa till ideellt – allt från taxichaufförer som erbjuder skjuts till lokalgrupper som vill möta upp på tågstationen med fika och ballonger. Jag tycker det är fantastiskt roligt, säger Gudrun Schyman.

På måndag 13 augusti kommer Gudrun Schyman till Nora 12:30-13:45 för samtal och tal på biblioteket. 

Fredag 10 augusti hade filmen ”Gudrun – konsten att vara människa” biopremiär, det är dokumentärfilmaren Hampus Lidner som följt Gudrun Schyman från 2014 till 2018.

Politik | Länet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login