Bort med hindret

By on 3 december, 2023
Skärmdump från DHR:s app "Bortmedhindret".
Bild: DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

En app för att enkelt kunna anmäla hinder. Det lanserar nu DHR, på Internationella funktionshinderdagen, för att varje individ ska kunna dra sitt strå till tillgänglighetsstacken.

En kant eller en trög dörr. Såna saker blir stora  hinder men kallas för enkelt avhjälpta, ifall det är på publika lokaler eller allmänna platser. Enligt lag är kommunen tillsynsmyndighet och ska uppmana fastighetsägare att bygga bort ett sådant hinder, men få kommuner gör det utan en anmälan.

Vem som helst kan anmäla ett enkelt avhjälpt hinder, även en person som inte själv bor i kommunen.

– För oss med nedsatt rörelseförmåga är vardagen ofta full av hinder som skulle vara enkla att ta bort. Men hur anmäler jag, och till vem? För att underlätta har nu DHR tagit fram appen Bort med hindret!

Det säger Karolina Celinska, rättighetspolitisk samordnare på DHR.

Appen hjälper dig att hitta rätt kommun, och inbyggt i appen finns rätt mottagare inom varje kommun. Så att vi som drabbas av hindren också kan hjälpa till att få bort dem.

Lätt som en plätt!

– Jag får ganska ofta frågor från medlemmar som undrar vad de själva kan göra för att förbättra tillgängligheten på sikt, säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo.

– Den här appen är till just för att det ska vara lätt att påverka den kommun som har ansvaret för att avskaffa ett hinder, säger Åsa Strahlemo.

Hur funkar appen?

Det är bara att gå in på bortmedhindret.se och klicka på ”Anmäl hinder”. Därefter följer man instruktionerna och kan även bifoga ett foto.

Sverige
Örebronyheter

Källa: DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

You must be logged in to post a comment Login