Bostadspriserna i Örebro län stiger

By on 9 september, 2021
Arkivbild

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Örebro län stigit med 5 procent, medan villapriserna stigit med 3 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Det senaste årets extrema prisuppgång har nu börjat bromsa in i delar av landet. Vi väntar oss att bostadspriserna kommer att fortsätta stabiliseras under hösten. Även om många fortfarande är intresserade av att flytta till något större så finns det en gräns för hur långt det är möjligt att gå i budgivningarna, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Örebro län har bostadsrättspriserna stigit med 5 procent de senaste tre månaderna, medan villapriserna visat på en uppgång med 3 procent. Under samma period har priset för bostadsrätter stigit med 1 procent och villapriserna ökat med 2 procent i riket som helhet.

– Många som gått i flyttankar under pandemin passar på att sälja sin bostad nu, för att dra nytta av den stora prisuppgången som varit. Om antalet bostäder som läggs ut till försäljning ökar kraftigt kan det dock leda till att priserna sjunker på vissa platser, säger Marcus Svanberg.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Örebro län stigit med 9 procent, medan villapriserna stigit med 16 procent. I riket som helhet är motsvarande siffror en uppgång på 10 procent för bostadsrättspriserna och, precis som i länet, en ökning med 16 procent för villapriserna. Fritidshuspriserna i Örebro län har stigit med 15 procent på årsbasis, att jämföra med 16 procents ökning i landet.

– Det nyligen återinförda skärpta amorteringskravet drabbar främst unga och ensamstående, grupper som redan före pandemin haft svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Det kommer dock ha en marginell påverkan på bostadspriserna. För att skapa en ekonomiskt hållbar bostadsmarknad krävs det politiska åtgärder så som omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler som anpassas till bostadsköparens ekonomi, säger Marcus Svanberg.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt

Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt kommer upp- eller nedgångar i prisutvecklingen på bostadsmarknaden ha mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi

Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först

Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad först. Då vet du utgångsläget inför ditt eget köp och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Örebro län

Bostadsrätter

Tre månader – 5,4%

Tolv månader – 9,4%

Medelpris (kr/m2) – 23 905 kr

Villor 

Tre månader – 3,5%

Tolv månader – 16,2%

Medelpris (kr/m2) – 21 547 kr

Ekonomi | Örebro län
Örebronyheter

Källa Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

You must be logged in to post a comment Login