Brott mot äldre fortsätter

By on 2 augusti, 2020
Arkivbild

Brott där bedragare riktar sig mot äldre fortsätter. Brotten begås via telefonkontakt och e-post, men också genom att äldre söks upp i hemmet. Tillvägagångssätten ändras ofta och nya tillkommer.

Bedrägerierna sker i hela landet med toppar i vissa regioner vid olika tidpunkter. Under juni har till exempel Stockholms län drabbats av att äldre människor blir uppsökta under förevändning att man exempelvis ska kontrollera brandvarnaren i bostaden och sedan blivit bestulna. Det förekommer också att en äldre person först blir bestulen på sitt kort och att någon kort därefter ringer upp och säger att de behöver kortuppgifter för att spärra det stulna kortet.

– Vi ser ett stort problem inte minst i södra Stockholm med bedrägerier mot äldre som blir rånade eller lurade att lämna ifrån sig bankkort, swisha pengar eller liknande. Ofta påstår gärningspersonerna att de kommer från någon myndighet, organisation, bank eller företag, säger Mikael Sundberg, kommunpolis i Farsta.

Tips och råd

  • Lämna aldrig ut ditt kort eller koden till kortet. Detta gäller både via e-post, telefon och vid hembesök. Polisen ber aldrig om kort- eller inloggningsuppgifter.
  • När det ringer på dörren är det också viktigt att vara säker på vem man öppnar för innan man gör det. Ring upp det företag eller den myndighet de säger sig komma ifrån och be dem legitimera sig i titthålet på dörren.
  • Prata med dina äldre anhöriga och sprid kunskap om hur bedrägerier kan gå till.
  • Om du blivit utsatt för ett bedrägeri, kontakta din bank och gör därefter anmälan till polisen. Ta hjälp av anhöriga eller vänner…

– Att polisanmäla när man blivit utsatt för ett brott hjälper oss att hitta bedragarna. Om vi får in anmälan så snart det skett ett brott så ökar chanserna för att vi ska kunna spåra pengarna och bedragaren. Du som har äldre i din närhet ber vi hjälpa till sprida kunskapen om hur de kan stärka sin förmåga att stå emot bedrägeriförsöken, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Polisen.se

You must be logged in to post a comment Login