Crisis plate, elbantning och swicy – detta är mattrenderna 2023

By on 24 december, 2022
Foto: HelloFresh

HelloFresh gastronomiska chef tittar framåt mot det nya året och listar trenderna inom mat och matvanor under 2023.

Snart går vi in i 2023 och nya spännande matvanor och mattrender väntar. HelloFresh gastronomiska chef Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan avslutar året med att berätta om hennes trendspaningar inför det nya året.

– Det är alltid lika spännande att spana mot kommande år på vilka nya trender och matvanor vi kan komma att se. Matåret vi går in i påverkas av osäkra omständigheter men som får oss att vara extra kreativa. Vi kommer att laga mer mat från grunden och ta vara på det vi har hemma, upptäcka odling, eller tänka över vår elkonsumtion i köket. Det blir också väldigt spännande att se de nya kostråden och hur det påverkar våra matvanor framöver, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan.

Nannas trendspaning inom mat och matvanor 2023

Sammanfattat kommer 2023 att servera svenskarna både kreativa smaker och olika sätt att laga mat, en ny rapport med råd kring vår kost samt omständigheter som påverkar vad vi lägger på tallriken.

Nya kostråd

I juni kommer Livsmedelsverket att uppdatera sina kostråd vilket är en påföljd av nya nordiska näringsrekommendationer. Rekommendationerna uppdateras för första gången på 10 år och kommer att denna gång ta större hänsyn till hållbarhet och miljö vilket kommer att speglas i de nya kostråden.* Att hållbarhet och miljö får större plats i kostråden kommer förmodligen att påverka vad svenskarna väljer att lägga på sin tallrik under kommande år.

Crisis plate

Redan under 2022 uppgav sex av tio svenskar att ökade kostnader kommer få dem att behöva välja mellan matens kvalitet och pris**.  När Sverige under 2023 går in i en lågkonjunktur kommer det att synas på svenskarnas tallrikar. Priset på maten vi köper bli allt viktigare, och att vi känner att vi får ett värde för pengarna.

Middagar med mer kärlek

Allt fler blir intresserade av att laga mat från grunden. Under helgen gör det inte så mycket om middagen tar längre tid att förbereda. Intresset i att laga middagar från grunden om helgerna har ökat och blivit en populär aktivitet; som t.ex. surdegsbakning, kimchi och hemgjord pasta som blivit allt populärare. När matpriserna ökar blir intresset för hemmamiddagar dessutom större, restaurangbesöket ersätts av en hemmamiddag som fått kärlek i flera timmar.

Swicy och Swalty

2023 blir ett år av smakkombinationer. Två smakkombinationer som kommer stå i centrum är Swicy – blandning av sött och starkt och Swalty – en mix av av sött och salt. Ett flertal alternativ av smaksättningen swicy hittar man bland annat i det koreanska köket, till exempel maträtten Crispy Korean fried chicken. Asiatiska smaker har länge varit populära bland svenskarna, men nu ser vi hur allt fler blir nyfikna på det koreanska köket.

Elbanta matlagningen

Inför en kall vinter med höga elpriser går det att vänta sig att vi kommer bli mer medvetna om hur vi använder el i köket och hur mycket el som går åt. Exempel på mindre åtgärder som kan hjälpa att spara el inkluderar att stänga av spis och ugn för att utnyttja eftervärmen, koka vatten med locket på eller använda vattenkokare istället för att använda spis samt att låta maten svalna innan den ställs in i kylskåp/frys.

Fönsterbrädan blir odlingsträdgård

Samtidigt som matpriserna ökar har också intresset för att odla mat själv blivit större. Att odla från grunden ger en djupare relation till maten vi äter; att plantera ett frö som sedan växer och hamnar på tallriken är givande. Dessutom har allt fler blivit medvetna om att det inte krävs en stor trädgård för att odla kryddor och grönsaker. Balkongen eller fönsterbrädan kan under 2023 blir vår nya odlingsträdgård.

*Helsedirektoratet

** HelloFresh undersökning – Undersökningen genomfördes av Censuswide på uppdrag av HelloFresh under perioden 11–18 maj 2022, Totalt genomfördes 1022 intervjuer av den svenska allmänheten.

Sverige
Örebronyheter

Källa: HelloFresh

You must be logged in to post a comment Login