Dags igen för Stadsfest i Jerle Sveriges minsta stad

By on 21 april, 2024
Tröstlösa kapell står för det musikaliska på stadsfesten i Jerle.
Bild: LindeKultur

Lördag 25 maj kl 11-16 bjuder Jerle Stadsförening in till Stadsfest i Jerle, Sveriges minsta stad. Välkommen till en trevlig försommardag med historiens vingslag, skriver föreningen i inbjudan till Stadsfesten som i övrigt bjuder på musik, trollkarl, fiskdamm, hantverk, mat och fika

För det musikaliska står i år Tröstlösa kapell, en mindre folkmusikgrupp med inriktning på låtspel och visor. Gruppen har sedan flera år uppträtt med visprogram på Jeremiasdagen i Wadköping.

Kapellet består av Åsa Borehed (nyckelharpa, sång, flöjt, dragspel), Anders Borehed (gitarr, sång, durspel), Anna Börjesson (fiol, sång) och Magnus Börjesson (klarinett, flöjt, nyckelharpa, gitarr och sång).

…………….

Jerle Stads historia:

Det var drottning Kristinas förmyndarregering som gav Jerle dess stadsprevilegiebrev den 29 oktober 1642, då fanns storslagna planer för platsen som på den tiden var ett viktigt centrum för järnförädling.

Carl Bonde, som utsågs till landshövding över nybildade Järla län, där Jerle stad var residensstad, drömde om att anlägga en hamnstad vid Jerle bruk, och att bygga en kanal som skulle föra järnmalmen ut i världen.

Men invånarna i närbelägna byarna Nora och Lindesberg ville inte flytta till den nya staden, trots löften om skattefrihet och rätt att bränna eget brännvin om de bosatte sig i Jerle.

När Carl Bonde blev krasslig föll hela projektet i glömska, istället fick just Lindesberg och Nora år 1643 sina stadsprevilegier.

Kultur | Jerle
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login