Dåliga väderförhållanden oroar svenskarna mest

By on 5 februari, 2024
Arkivbild

Sportlovet närmar sig, en tid som för många innebär skidåkning i fjällen eller alperna. Men efter ett år som präglats av osäkra väderförhållanden med extremväder på flera sätt, är dåliga snöförhållanden och laviner nu två av sakerna som oroar svenskarna mest.

Men även inflation och en svag krona har satt sina spår i svenskarnas semesteroro, det visar Club Meds senaste undersökning Skidrapporten.  

Inför vintersäsongen genomförde Club Med undersökningen Skidrapporten för tredje året i rad, för att få insikter i svenskarnas oro och förväntningar när de planerar sin skidsemester. Den visar bland annat vilka faktorer som oroar svenskarna mest när de planerar sin skidresa.

En framträdande andel, hela 22 procent, uttryckte sin största oro över dåliga snöförhållanden. Ytterligare ett påtagligt bekymmer som framkom i undersökningen är rädslan för laviner, som uppgavs av 14 procent av svenskarna. Här är oron betydligt högre hos kvinnor (19 procent) än män (nio procent). En annan faktor som oroar var femte svensk inför kommande skidresa är dyra kostnader för liftkort och skidlektioner.

– Att två faktorer kopplade till väder hamnar på topp fem listan är vi inte direkt förvånade över. Det har diskuterats mycket om väder under hela förra året och det kommer med stor sannolikhet att påverka svenskarnas resande även under 2024. Men oavsett så är vår prioritet att den som reser med oss ska kunna känna sig så lugn och trygg som möjligt. Club Med är perfekt för den som letar snösäkra backar då många av våra resort ligger på över 1 800 meters höjd. Dessutom har vi vår Snögaranti, som erbjuder våra gäster en möjlighet att byta resort om 50 procent av skidliftarna på resorten är stängda. På alla våra skidresort ingår även liftkort och skidlektioner, så det är enkelt att få koll på sina kostnader redan innan resan, säger Richard DeVilla Marknadschef på Club Med.

Viktigast på skidsemestern

Svenskarna lägger stor vikt vid att säkerställa en minnesvärd skidsemester genom att fokusera på några specifika faktorer,– och det finns en del saker man inte vill prioritera bort. Enligt undersökningen prioriterar hela 18 procent av svenskarna god mat och dryck högt upp på listan. För svenskarna är gastronomiska äventyr en oumbärlig del av helhetsupplevelsen, och de är inte beredda att kompromissa när det gäller smakrika stunder på sin semester.

För nästan en femtedel är skidåkningens kvalitet en central aspekt som inte heller får förbises. Undersökningen visar dessutom att boende spelar en avgörande roll för många, 18 procent uppger att de prioriterar det högt på sin lista över bekvämligheter. Efter en dag fylld av skidåkning är det viktigt att ha en bekväm och inbjudande plats att återhämta sig på. Att ha ett boendealternativ som inte bara är praktiskt utan också ger en mysig atmosfär och en chans att koppla av lite extra.

Topp 5: Detta oroar svenskarna mest inför skidsemestern

  1. Dåliga snöförhållanden – 22%
  2. Höga kostnader för liftkort och skidlektioner – 20%
  3. För mycket folk i skidområdet, speciellt vid liftarna – 20%
  4. Skador – 18%
  5. Laviner – 14%

Vad av nedanstående, om något alls, skulle oroa dig mest inför en skidsemester?

  Total Kvinna Man
Dåliga snöförhållanden 22% 25% 19%
Dyra kostnader för liftkort och skidlektioner 20% 21% 19%
För mycket folk i skidområdet, särskilt vid liftarna 20% 20% 20%
Skador 18% 17% 19%
Laviner 14% 19% 9%
Att överskrida budget 11% 13% 10%
Att bli besviken på boendet 11% 13% 9%
Dåligt matutbud på boendet 11% 9% 12%
Inställda flyg 7% 6% 8%
Brist på aktiviteter för 6% 5% 6%
Otillräckligt skidområde 4% 3% 5%
Familjekonflikter 4% 4% 4%
Brist på aktiviteter för barnen 3% 4% 2%
Dålig barnklubb 2% 1% 2%
Jag skulle inte oroa mig när jag åker på skidresa 11% 10% 12%
Jag vet inte 27% 26% 27%

….

Vad skulle vara de sista sakerna du prioriterade bort när du åker på skidsemester?

  Total
God mat och dryck 18%
Bra skidbackar 18%
Boende av bra kvalitet 18%
Liftkort varje dag 12%
Snögaranti 11%
Barnklubb 11%
Skidlektioner 10%
Underhållning under resa 10%
Jag skulle inte vilja prioritera bort något 9%
Bra after ski-möjligheter 9%
En plats känd för bra väder 8%
Bra skiduthyrning 7%
Resa med ett företag som erbjuder bra service 5%
Något annat 4%
Jag vet inte 33%

 

Nöje
Örebronyheter

Källa: Club Med

You must be logged in to post a comment Login