Damerna får egen starttid i Vasaloppet Elit 2021

Av på 2 januari, 2021

Vasaloppet den 7 mars 2021, kommer då enbart avgörs som en elittävling för herrar och damer i den 90 kilometer långa Vasaloppsarenan. För att sprida ut deltagarna ytterligare kommer damklassen att starta klockan 07.40, det vill säga 20 minuter innan herrarna startar klockan 08.00. Det blir ingen publik på plats, men Sveriges Television sänder förstås det 97:e Vasaloppet, som redan har ett imponerande startfält.

I Vasaloppet är den gemensamma starten i Sälen en viktig tradition och sedan 1991 har starten gått klockan 08.00. Men när Vasaloppet Elit 2021 får sin startplats flyttad till Tjärnhedens IP i Sälen blir det premiär för att prova separata starttider för dam- respektive herrklass.

– I och med alla förändringar i vinter har även Vasaloppet möjlighet att testa olika starttider för damer och herrar. Vi ser det som ett test i vinter som vi sedan får utvärdera, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

Att damerna startar 20 minuter innan herrarna kan innebära att de går i mål nästan samtidigt; givetvis hänger mycket på vädret och föret om det blir så.

– Vi har tidigare diskuterat egen starttid med tjejerna och de ser både för- och nackdelar, säger Vasaloppets sportchef. Det blir bra att slippa trängseln med elitmotionärerna i första backen och de får bättre koll på konkurrenterna. Samtidigt går de miste om draghjälpen från killarna.

Vasaloppet har som en obruten tradition sedan 1992 direktsänts i Sveriges Television. Även loppet 2021 direktsänds av SVT med Yvette Hermundstad som programledare.

– Vi är glada att vi även detta märkliga år kan sända Vasaloppets elittävlingar i SVT, säger Helena Backman som är projektledare för Vasaloppet på SVT. Rådande läget gör att vi genomför kreativa lösningar för att genomföra evenemanget så bra som vi någonsin kan. Vi tror att en separat dam- och herrstart kan tydliggöra damernas tävling i år. Vi har dessutom adderat en extra skoter som ska fokusera helt på damtävlingen. Vi tror och hoppas att tittarna ska få ett mervärde i detta i år.

Imponerande startfält
Vasaloppets sportchef ser fram emot ett lite speciellt Vasalopp 2021.

– Vi tror att det kommer att bli en bra tävling om än lite annorlunda. Jag vet att åkarna vill tävla och de är väldigt taggade. Kul också att vi får med Marit Björgen i startfältet på damsidan, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

Som traditionen bjuder har de 100 första herrarna och 20 första damerna från Vasaloppet 2020 samma startnummer 2021 som placeringen 2020, det vill säga startnummer 1–100 för herrarna och 501–520 för damerna.

En titt bland de anmälda i startlistan för 2021 visar att av de 20 bästa damerna i Vasaloppet 2020 saknas bara fyra i startlistan för 2021, däribland Kari Vikhagen Gjeitnes och Magdalena Pajala som avslutat sina karriärer. De fem senaste årens damsegrare Katerina Smutná, Britta Johansson Norgren och Lina Korsgren är förstås anmälda.

Som startnummer 538 hittar vi årets comeback: Marit Björgen, som faktiskt har en seger i Vasaloppsspåret. Det var 2006 som världscupen körde ett lopp över 45 km, och då var Marit överlägsen till målet i Mora.

Av de 20 bästa herrarna i Vasaloppet 2020 saknas bara en 2021. Det är Tore Björset Berdal som vann Vasaloppet 2019 men som nu avslutat karriären. Frågan är om segraren 2020, Petter Eliassen, tar sin tredje seger eller om någon annan utländsk åkare vinner? Visma Ski Classics har numera pro team från elva olika nationer.

Bäste svensk i Vasaloppet 2020 var Klas Nilsson på femte plats. Oskar Kardin, som var bäste svensk 2019 men missade Vasaloppet 2020 på grund av en hjärnskakning, är tillbaka i startlistan för 2021.

De outslitliga Stanislav Rezác och Anders Aukland har 15 respektive 12 gånger kommit topp tio i Vasaloppet. Bägge är anmälda igen!

Sport | Skidor
Örebronyheter

Källa: Vasaloppet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in