Därför gäller Corona-råden inte “yrkesmässig idrott”

Av på 10 november, 2020
Foto: Karl-Johan Sandberg - Arkivbild

“Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar”, enligt de senaste Corona-råden i Örebro län. Men: “Yrkesmässig idrott omfattas inte av detta råd”. Nu förklarar Folkhälsomyndigheten varför.

I tisdags 3 november publicerade Region Örebro län “Lokala allmänna råd införs för att förhindra smittspridning i Örebro län”.

“Man bör enligt detta råd avstå från evenemang som samlar många människor samtidigt, oavsett om det sker inom- eller utomhus. Det handlar exempelvis om konserter, teater, bio och andra föreställningar, religiösa evenemang och högtidsfiranden. Risken för smittspridning ökar i dessa situationer och det är även riskfyllt med resor till och från sådana evenemang. Matcher och tävlingar bör inte genomföras varken för barn eller vuxna eftersom detta ofta innebär att nya kontakter skapas och eftersom det kan vara svårt att avstå från att delta trots att man har symtom. Med matcher och tävlingar avses även cuper, serier och andra tävlings­arrange­mang”, enligt råden med ett tillägg: “Yrkesmässig idrott omfattas inte av detta råd.”

LindeKultur frågade Region Örebro län om varför detta tillägg. Sten Lundberg – pressansvarig på regionen – skickar frågan vidare till Folkhälsomyndighetens jurister som svarar så här:

”Folkhälsomyndigheten har inget mandat att förbjuda viss yrkesutövning genom allmänna råd, vare sig det gäller sport eller kultur. Därför finns det inga lokala allmänna råd som innebär att kulturinstitutioner eller professionell idrott måste ställa in sina verksamheter. De råd som finns riktas till enskilda (besökarna) – inte till utövarna”.

Detta gäller på Lindesberg Arena 

Lindesberg Arena – liksom badhuset och biografen i Lindesberg – har stängt för allmänheten. För Lindesberg Arena gäller två undantag: 1) Träning för barn och ungdomar födda 2005 eller senare kommer att kunna genomföras; 2) De allmänna råden gäller inte för professionella idrottare som har idrotten som yrke eller huvudsaklig sysselsättning (på nationell eller internationell senior-elitnivå). 

Länet | Lindesberg
Örebronyheter

Källa LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in