Därför har det målats märkliga cirklar med kritor på gatorna

By on 26 maj, 2024
Bild: Örebro Läns Bildningsförbund

Därför har det målats märkliga cirklar med kritor på gatorna i Örebro län. Kanske har du sett några mystiska cirklar i närheten av ditt hem eller arbetsplats? Cirklarna symboliserar studiecirklar.

En studiecirkel är en liten grupp människor hos ett studieförbund, som utifrån sina behov och intressen söker kunskap. Det kan vara en cirkel i exempelvis körsång, språk, hantverk eller något ämne som deltagarna brinner för.

Det finns ett särskilt budskap bakom varför det har målats studiecirklar med kritor på gatorna säger Cecilia Lönn Elgstrand som är en av de som har målat cirklar.

– Det börjar bli bråttom att agera på de nedskärningar som gjorts för studieförbunden för att det inte ska drabba det lokala föreningslivet och kulturlivet. Därför ville vi göra något som väcker uppmärksamhet, även om färgen från gatukritorna försvinner i regn, för att belysa hur nedskärningarna för studieförbunden har påverkat vårt län, säger hon.

Cecilia Lönn Elgstrand som arbetar för intresseorganisationen för länets folkbildning tror att de största konsekvenserna blir synliga först om tio år eller mer även om nedskärningarna syns redan idag.

– Det här kommer påverka föreningslivet nästan direkt men på längre sikt också demokratin, samhällsklimatet, människors folkhälsa och känsla av social sammanhållning, trygghet och så vidare för att inte tala om kultur- och fritidsliv i alla kommuner, säger länsbildningskonsulenten Cecilia Lönn Elgstrand.

Den här veckan vill Örebro läns bildningsförbund uppmärksamma lite extra hur viktiga studieförbunden är för att skapa möten mellan människor, ge personer en grund för att kunna engagera sig för förändring i samhället eller för att bidra till social gemenskap. Hos studieförbunden kan människor fortsätta att lära sig hela livet för det livslånga lärandet är livsviktigt.

Kultur | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Örebro Läns Bildningsförbund

You must be logged in to post a comment Login