Därför missar många svenskar att byta däck i tid

By on 7 oktober, 2022
Arkivbild

Goodyears undersökning Däckbarometern visar att många svenskar missar att byta till vinterdäck i tid, något som kan vara både olagligt och förenat med fara. Trots det är en klar majoritet överens om att det är viktigt att byta till vinterdäck innan kravet trätt i kraft.

Däcktillverkaren Goodyear har i en ny undersökning frågat 1 000 svenskar om deras vanor när det kommer till vinterdäck. Resultatet visar att nära hälften av svenskarna någon gång har missat att byta till vinterdäck innan första halkan. Den vanligaste anledningen till det uppges vara att det inte känts nödvändigt att byta tidigare. Att man inte haft tid att själv byta däck samt att man inte hunnit boka tid hos verkstaden är också vanliga orsaker till att man missat däckbytet.

Samtidigt anser hela 78 procent av svenskarna att det är viktigt att byta däck i tid. Endast fyra procent upplever det som oviktigt. När det kommer till vad svenskarna anser utmanande med däckbytet är bland annat faktorer som svårighet att få tid hos en verkstad, svårigheten att byta däck själv och vetskapen om när det är dags att byta däck vanliga bland svenskarna.

– Att byta till vinterdäck innan första halkan är av stor vikt för att vi ska hålla oss säkra på vägarna. Trots det är detta något som nästan hälften av svenskarna missat. Trafiksäkerhet är en viktig del av vårt arbete på Goodyear och nu när vintersäsongen närmar sig är dessa frågor extra viktiga att lyfta. Däckbarometern genomförs årligen för att vi ska få en bättre förståelse kring hur svenskarna tänker när det kommer till vinterdäck och däckbyte. Det gör att vi kan uppmuntra bilister att förbereda sin bil för vinterväder och vinterväglag, säger Claes Hedström, General Manager Sales Consumer Nordic.

Goodyears tips på hur du förbereder dig inför säsongens däckbyte

…………….

Kontrollera dina vinterdäck innan det planerade bytet

Kontrollera dina vinterdäck i god tid innan det planerade bytet för att se om det är dags för nya. Det är viktigt att se till att dina däck är i gott skick. Vid vinterväglag ska personbilar och lätta fordon ha ett mönsterdjup på minst tre millimeter enligt svensk lag, men minst fyra millimeter är att rekommendera. Glöm inte att mäta på flera ställen på däcken och se även till att kontrollera däckens allmänna skick.

……..

Var ute i god tid

För att hinna byta till vinterdäck innan snön och isen kommer är det viktigt att vara ute i god tid. Kontrollera dina nuvarande vinterdäck och boka tid hos verkstaden i god tid för att undvika risken att däckbytet försenas.

……..

Förvara dina däck på rätt sätt

Ta hand om dina sommardäck under vintersäsongen genom att förvara dem på rätt sätt. Genom att förvara däcken i särskilda påsar på sidan (aldrig med slitbanan nedåt) håller de längre. För bästa däckvård bör du också undvika våta eller oljiga ytor och täcka däcken från exponering av värme och solljus. Om du inte har lagringsutrymme hemma kan din däckhandlare ha ett alternativ. Många av Goodyear-återförsäljarna erbjuder även däckhotell.

Sverige
Örebronyheter

Källa GoodYear
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 10 aug – 7 sep har sammanlagt 1014 intervjuer via internet genomförts bland kvinnor och män 18+ år med körkortsinnehav i Sverige.

You must be logged in to post a comment Login