Därför säljer inte svenskarna sina oanvända prylar

By on 2 maj, 2022

Varför är det så svårt att rensa ut, och varför har medelsvensken oanvända prylar för 16 000 kronor i förrådet? I en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Blocket ställdes frågan om vad det är som hindrar oss från att göra oss av med gamla prylar. Och tänka att saker kan komma till användning senare toppar listan.

Alla kan vi nog känna igen oss i en garderob med oanvända plagg eller ett förråd fyllt med saker som vi av någon anledning inte kan förmå oss att skiljas från. Men vad är det egentligen som gör att vi sparar på saker vi faktiskt inte använder eller behöver? När Kantar Sifo frågade över 3 000 svenskar om varför de inte säljer sina gamla prylar var det just att tänka att saker kan vara bra att ha som toppade listan.

– Visst kan det vara jobbigt att skiljas från saker och man kan tänka att saker kan komma till användning senare. Men de allra flesta saker kan man faktiskt få tag i igen om det skulle vara så att man märker att man behöver dem, och om man lägger några timmar på att rensa och sälja kan man faktiskt tjäna en hel del pengar. Enligt en undersökning som vi på Blocket gjorde förra året så har medelsvensken oanvända saker för 16 000 kronor hemma, säger Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket.

På andra och tredje plats kom att man tycker att det är jobbigt att sälja saker och att man inte orkar möta köpare. Men även mer känslomässiga skäl hamnar högt upp på listan. 16 procent anger att skälet till att man inte gör sig av med saker är för att det är känslomässigt jobbigt. Att behöva kommunicera med främlingar är ett annat skäl som kvalar in på topp tio över varför svenskarna inte tar tag i att rensa och sälja.

– Vissa gillar möjligheten att träffa nya människor när man säljer av sina prylar, men för de som drar sig för mötet med främlingar går det ju superbra att istället skicka sin vara utan att mötas upp. Med Blockets frakt och säkra betalning så håller vi pengarna tills varan kommit fram och både köpare och säljare är nöjda, säger Ebba Rosencrantz.

Därför säljer vi inte våra oanvända saker – så svarade svenskarna

  1. Jag tänker att de kan komma till användning senare, 49 procent
  2. Tycker det är jobbigt att sälja saker, 23 procent
  3. Orkar inte bemöta alla som vill köpa, 18 procent
  4. Har inga/väldigt få oanvända saker, 18 procent
  5. Vet inte vad mina saker är värda, 18 procent
  6. Har ont om tid, 17 procent
  7. Det känns känslomässigt jobbigt att göra mig av med saker, 16 procent
  8. Det känns jobbigt att rensa eftersom jag har så många saker, 13 procent
  9. Tycker det är jobbigt att behöva kommunicera med okända personer, 11 procent
  10. Upplever inga hinder alls, 10 procent

Om undersökningen

Totalt genomfördes 3 151 intervjuer (150 intervjuer per region) bland allmänheten 18-79 år via Kantar Publics riksrepresentativa webbpanel, Sifopanelen. Undersökningen genomfördes 17-23 mars 2022.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Blocket

You must be logged in to post a comment Login