De flesta vet inte hur en drunkning ser ut

By on 5 juli, 2022
Arkivbild

De flesta vet inte hur en drunkning ser ut – dans på TikTok ska rädda liv i sommar, varje år drunknar ett hundratal personer i Sverige* och drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland barn i åldern 1-6 år.

Trots det är sex av tio svenskar osäkra på om de känner igen de vanligaste tecknen på en drunkning och varannan vet inte hur de ska agera vid ett drunkningstillbud, enligt en ny Novusundersökning från Trygg-Hansa. Tillsammans med artisten och TikTok-stjärnan Theoz lanserar Trygg-Hansa nu dansen ”Moves like drowning” som sprider kunskap om hur man upptäcker en drunkning.

Sommaren med härliga bad är här och med den även den dystra drunkningssäsongen. Till skillnad från vad många tror ser en drunkning inte ut som på film – med flaxande armar, stora plask och rop på hjälp – utan sker ofta tyst och med små rörelser. För att agera vid ett drunkningstillbud måste man först upptäcka att någon är i fara. Men sex av tio (56%) är osäkra på om de känner igen tecknen på en drunkning, enligt Trygg-Hansas nya undersökning.

För att sprida rätt kunskap om hur en drunkning ser ut och få fler att agera har Trygg-Hansa, tillsammans med Melodifestivalartisten och TikTok-stjärnan Theoz, tagit fram dansen ”Moves like drowning”. Stegen i dansen består av de vanligaste tecknen som en person som håller på att drunkna visar och dansen lanseras med tillhörande musik på Theoz TikTok-konto, som har över två miljoner följare.

– Vi har 80 000 livbojar uppsatta runt om i landet, men det är bara när alla kan identifiera ett drunkningstillbud och därmed agera som de verkligen uppfyller sitt syfte. Det är oroväckande många som inte vet hur en drunkning ser ut och därför tar vi nu ett nytt grepp om den här livsviktiga frågan. Med en TikTokdans är vårt mål att alla vet vilka tecken de ska hålla utkik efter och på så sätt bidra till att fler drunkningstillbud får ett lyckligt slut i sommar, säger Alexandra Björnsson, vattensäkerhetsexpert på Trygg-Hansa.

Närmare hälften (45%) vet inte eller är osäkra på hur de ska agera vid ett drunkningstillbud, enligt Trygg-Hansas undersökning. Drygt sex av tio (64 %) har aldrig gått en utbildning eller fått information om de vanligaste tecknen på drunkning. 

– Drunkning ser inte ut som på film. Men det kan se ut som en TikTok-dans. Det kan vara svårt att komma ihåg fakta och instruktioner, men de flesta kan lära sig några enkla danssteg. Jag hoppas att så många som möjligt lär sig dansen och sprider Moves like drowning så att de vet tecknen på drunkning och kan rädda liv i sommar, säger Theodor ”Theoz” Haraldsson.

Här är dansstegen som lär ut tecknen på drunkning

Närmare var tredje (32 %) tror felaktigt att ”flaxande armar” är ett vanligt tecken på drunkning. Drygt var femte (21 %) tror också felaktigt att det är vanligt att en person som drunknar ropar på hjälp. Moves like drowning visar de vanligaste tecknen på drunkning, nämligen att personen:

 • klättrar på en ”osynlig stege” i vattnet.
  .
 • har slutna ögon.
  .
 • försöker simma utan att komma framåt.
  .
 • har bakåtlutat huvud med öppen mun.
  .
 • guppar upp och ner vid vattenytan.
  .
 • flämtar eller hyperventilerar.

Sverige
Örebronyheter

Källa Trygg-Hansa
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa under perioden 28 april – 4 maj 2022. Totalt genomfördes 1015 intervjuer och en deltagarfrekvens på 58%. Undersökningen genomfördes via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Detta innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen, som i denna undersökning var den svenska allmänheten 18-79 år.
* https://nyheter.ki.se/drunkning-vanligare-an-man-tidigare-trott

You must be logged in to post a comment Login