Demokrati 100 år – så här firar man på Lindesbergs Stadsbibliotek

Av på 21 september, 2021
Utställningar för barn och vuxna på stadsbiblioteket i Lindesberg måndag 20 september - söndag 7 november.

Demokrati 100 år uppmärksammas med utställningar för barn och vuxna på stadsbiblioteket i Lindesberg måndag 20 september – söndag 7 november.

I år är det 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen. På stadsbiblioteket firas det med utställningar och annat skoj.

 – I år firar vi att det är 100 år sedan det blev allmän och lika rösträtt i Sveriges riksdagsval. Det vill vi uppmärksamma lite extra då bibliotek och demokrati går hand i hand. Bibliotekens demokratiska uppdrag är väl förankrade i den svenska bibliotekslagen. På stadsbiblioteket finns flera utställningar, bland annat visas Sveriges Riksdags affischutställning Ja, må den leva! Det är skyltat med böcker om demokrati för både barn och vuxna och för barnen finns Bamses tipsrunda. I en monter i bibliotekets entréplan finns dokument och föremål från kommunens bibliotek för länge, länge sen. Under demokrativeckan sker olika aktiviteter på biblioteket, berättar Per Andersson, bibliotekarie.

I Kulturarvshörnan visas utställningen Demokrati 100 år som ger ökad kunskap om demokratins genombrott och den demokratiska utvecklingen i Sverige. Den vänder sig till både barn och vuxna. Skolklasser och den nyfikne besökaren kan även lösa övningsuppgifter, med hjälp av demokratikort kan tidslinjen utforskas och frågor om demokrati då, nu och i framtiden diskuteras.

Gruppbild av de två fotbollslag som möttes i matchen mellan ett damlag och ett oldboy-lag den 10 juni 1917 på Lindesbergs idrottsplats. Damlaget vann med 2–1.

Kultur | Örebro län Lindesberg
Örebronyheter

Källa Lindesbergs kommun

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in