Detta bör man tänka på om man ska resa med bil under julen

By on 15 december, 2023
Arkivbild

Ska du ut och resa med bilen under julen, detta bör du tänka på. Julledigheten närmar sig och det är flera av oss som planerar att resa bort, både inom landet och utomlands.

WaterCircles har därför sammanställt ett antal tips på vad du bör tänka på om du reser med bil.

Vilka försäkringar behöver du?

I hemförsäkringen ingår en reseförsäkring som är viktig när man befinner sig på resande fot. Reseförsäkringen börjar gälla från och med den tidpunkt som man lämnar sitt hem och påbörjar resan. Det är endast de personer som är skrivna och bor på adressen som omfattas av hemförsäkringen. Man behöver informera sitt försäkringsbolag om vilka personer som ska omfattas av din hemförsäkring och därmed reseförsäkringen.

Utan hemförsäkring får man ingen ersättning för exempelvis saker man har med sig och som blir stulna på resan, läkar- och sjukhusvård utomlands eller skadestånd om man råkar orsaka en skada av något slag.

Om man skulle ha oturen att råka ut för en olycka som leder till medicinsk invaliditet, så är det också bra att ha en olycksfallsförsäkring. Hemförsäkringens reseskydd inkluderar sjukhuskostnader och läkarvård, men en olycksfallsförsäkring ger skydd om man inte blir bra efter olyckan och ger ersättning om man skulle få bestående besvär.

Tänk på att ta med försäkringsbevis från försäkringsbolaget samt EU-kort om man reser inom EU/EES, Schweiz eller Storbritannien. Om man behöver läkarvård på resan, glöm inte att ta med läkarintyg och kvitto på kostnader. Det behöver man för att kunna få ersättning från sitt försäkringsbolag när man kommer hem.

Reser du med bil?

Bilförsäkringen skyddar både förare och de passagerare som befinner sig i bilen. Till skillnad mot hemförsäkringen behöver man inte meddela ditt försäkringsbolag vilka personer som reser i bilen. Som bilägare är man enligt lag tvungen att ha en trafikförsäkring.

Trafikförsäkringen ger föraren och medpassagerarna ett ekonomiskt skydd om något oväntat händer. Vid en eventuell trafikolycka ger trafikförsäkringen alla i bilen möjlighet till personskadeersättning vid eventuella skadekostnader, inkomstförlust och invaliditet. Sakerna i bilen är däremot inte försäkrade genom den egna bilförsäkringen. Detta täcks normalt av hemförsäkringen.

Att tänka på innan du åker

1. Tänk som tjuven
Försök att sätta dig in i hur tjuven tänker. Kolla fönster och dörrar. Kontrollera att dyra föremål inte ligger framme och om du har larm – se till att det är aktiverat innan du åker bort.

2. Lura tjuven
Använd timer om du har möjlighet. Med en timer kan du ställa in vilka tider lamporna ska lysa och när de ska vara släckta. Ljud och ljus är en tjuvs värsta fiende och genom att ställa in både ljus och ljud, exempelvis din tv och radio, vid olika klockslag kan du hålla tjuven borta. Be gärna en granne skotta vid ditt hus så det ser fint och bebott ut. Dessutom, en tom soptunna skvallrar om att du är bortrest. Be din granne slänga några av sina soppåsar i din soptunna så det ser ut som du är hemma.

3. Ha inte för städat
Genom att exempelvis låta lite disk, skor eller papper ligga framme ger du ett intryck av att någon faktiskt är hemma som vanligt och detta kan också få tjuvarna att hålla sig borta.

4. Hjälp varandra
Vet du att grannarna ska resa bort kan du ha deras hus under uppsikt för att kunna rapportera om avvikande händelser eller personer. På samma sätt kan dina grannar hålla lite extra koll på din bostad när du reser bort.

5. Var försiktig på sociala medier när du reser
Tänk även på att hålla låg profil på sociala medier. Det är såklart kul att hålla vänner uppdaterade om vad som sker på resan, vilket du självklart ska kunna göra, men vänta med att lägga ut inläggen tills du har kommit hem.

Sverige
Örebronyheter

Källa: WaterCircles

You must be logged in to post a comment Login