Elisabeth Svalin Gunnarsson håller föredrag om Märtha Gahn

By on 22 september, 2023
Bild: LindeKultur

Tisdag 26 september kl 18:00 bjuder Lindesbergs kommun in till ”Följ med på en resa genom Märtha Gahns liv, tid och verk”, ett föredrag med Elisabeth Svalin Gunnarsson (bilden) som hålls i Lindesbergs Stadsbibliotek.

Biljetter (50 kronor) kan köpas på kulturbiljetter.se eller i entrén i mån av plats.

Elisabeth Svalin Gunnarsson är författare, fotograf och kulturvetare inom bland annat historia, etnologi och bebyggelsehistoria. Hon har ett särskilt intresse för arkitektur, trädgårdar, kyrkorum och talekonst och har skrivit en mängd böcker om trädgård och kulturhistoria. Hon är även en aktiv föreläsare och bedriver kursverksamhet inom musei- och kulturfältet.

Märtha Gahn var en framstående textilkonstnär som föddes på Kåfalla herrgård 1891 där hon växte upp omgiven av den blomstrande natur som genom livet skulle inspirera henne. I tiden låg ett stort intresse för allmogekonsten, inte minst den textila. Hon förnyade den profana och kyrkliga textilkonsten och byggde i nära samarbete med textilindustrin upp en mer modern, lönsam textilproduktion i Sverige.

Visning 23 september i samband med Bergslagens historiedagar

Lördag 23 september kl 10.30 och 12.30: I år är det 50 år sedan Märtha Gahn dog. Märtha Gahn var under många årtionden en av Sveriges mest kända textilkonstnärer.

Hennes produktion sträcker sig från 1920-talet fram till 1970-talet och omfattar allt från enkla brukstextilier till praktfullt broderade kyrkoskrudar och dyrbara handknutna mattor.

Hennes största inspirationskälla var den svenska floran. Under hela hennes produktion återkommer hon till barndomens färger och former i Bergslagens landskap och herrgårdsmiljön på Kåfalla. Begränsat antal deltagare.

Anmälan sker till: helen.sannerstedt@lindesberg.se

Utställning och guidade visningar i oktober

Utställningen om Märtha Gahn på ”Museum 20 kvadrat” (Lindesbergs Stadsbibliotek) pågår till 31 oktober. Den är på bibliotekets övervåning och innehåller bilder, texter, berättelser, fotografier, konstverk och föremål från hennes liv och skapande.

Det är också guidade visningar i utställningen tisdagar klockan 13 den 3 och 17 oktober.

Specialvisningar 10 oktober 16-18 och 24 oktober 13-15. Efter visningen finns möjlighet att själv skapa egna mönster och kollage i skaparhörnan.

Anmälan sker till: helen.sannerstedt@lindesberg.se

Kultur | Lindesberg
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login