En av tre husdjursägare väljer att använda reflex

By on 4 september, 2022

Stor olycksrisk när endast en av tre husdjursägare väljer att använda reflex. Svenska husdjursägare är bland de mest trofasta i Norden, samtidigt oroar sig nästan hälften för att det ska hända husdjuren något under årets mörkare årstider.

Trots det visar Arken Zoos årliga Husdjursbarometer att endast 1 av 3 husdjursägare (35 procent) alltid har reflexer eller motsvarande för att husdjuret ska vara synligt. Avsaknad av reflex ökar påtagligt risken för att husdjuren råkar ut för en olycka.

En av svenska husdjursägares största rädslor är att djuret råkar bli påkört av en bil. Ändå uppger hela 40 procent som besvarat Husdjursbarometern att husdjuret aldrig har reflex på sig när det är ute.

– Mörkret blir mer påtagligt under årets kallare månader vilket av naturliga skäl orsakar oro hos husdjursägare. Det är därför beklagligt att det fortfarande är så pass få som uppger att de använder reflex. Det kan inte sägas tillräckligt många gånger hur reflexer och lampor ökar både husdjurets och din egen säkerhet och vi vill uppmana alla husdjursägare att se över sin utrustning. Reflexer är också en färskvara som blir sämre med tiden, så emellanåt behöver vi alla investera i nya för ökad säkerhet, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Svenska husdjursägare mest trofasta i hela Norden

Precis som befarat ökade antalet övergivna husdjur efter pandemin och hos den ideella föreningen Hundstallet har antalet hundar som behöver omplacering till nya hem ökat med 72 procent* bara i år. Husdjursbarometern tog därför temperaturen på hur trofasta de nordiska husdjursägarna är.

– För att husdjuret inte ska fara illa behöver beslutet att skaffa husdjur vara genomtänkt, särskilt då husdjuren snabbt fäster sig vid sina familjer. Vardagspusslet behöver vara löst för många år framåt och vi uppmanar dig som har skaffat husdjur under pandemin att ta hjälp och vägledning för att underlätta för både dig och ditt husdjur. Pålästa och organiserade djurägare ger tryggare husdjur och det är glädjande att se att husdjursägare ändå uppger sig vara en trofast grupp, säger Sarah Frelin Ekvall.

På den hypotetiska frågan om man skulle sälja sitt husdjur om man blev erbjuden en miljon kronor svarade nämligen en majoritet (53 procent) av de svenska husdjursägarna att de aldrig skulle sälja sitt husdjur. Motsvarande siffra i våra nordiska grannländer var 40 procent i Norge respektive 41 procent i Finland. Av de svenska husdjursägarna uppgav 14 procent att de skulle sälja sitt husdjur.

Topp 5 superkrafter mitt husdjur skulle vilja ha

Många husdjursägare är fantastiska och älskar sina husdjur innerligt, till och med så att det känns som att våra husdjur kan läsa våra tankar. Husdjursbarometern ställde även frågan vilken superkraft svenska husdjursägare tror att deras husdjur helst skulle vilja ha.

Topp 5-lista

  1. Kunna prata med människor (35 procent)
  2. Förbli ung (19 procent)
  3. Äta godis konstant utan att gå upp i vikt (10 procent)
  4. Kunna läsa tankar (9 procent)
  5. Aldrig bli hungrig (6 procent)

– Superkrafterna hos djuren motsvarar nog ofta vad husdjursägaren önskar; som att djuret själv kan berätta om det fryser, är hungrigt eller har ont i en tass. Därför kan det vara bra att påminna sig om att våra husdjur förlitar sig helt på oss och att det är viktigt att se till att vara uppmärksam på ditt husdjurs hälsa. Tänk på att även superhjältar behöver synas i mörkret och ha ett tryggt hem!

Sverige
Örebronyheter

Källa Arken Zoo
*Under första halvåret i år omplacerade Hundstallet sammanlagt 103 hundar till nya hem. Motsvarande siffra för det första halvåret i fjol var 60 hundar.
Om undersökningen:
Husdjursbarometern är en årlig undersökning som undersöker husdjursägares vanor och inställningar och frågor som bland annat rör relationen till husdjuret, införskaffandet av husdjuret, foder och utrustning och mycket mer. Husdjursbarometern 2022 har genomförts i Sverige, Norge och Finland av YouGov på uppdrag av Arken Zoo. Totalt tillfrågades 1 008 husdjursägare i Sverige, 1 020 i Norge och 1 008 i Finland under perioden 21 februari – 2 mars 2022.

You must be logged in to post a comment Login