En av tre svenskar vill ha nytt jobb under 2018

By on 12 januari, 2018

En tredjedel av svenskarna vill byta jobb under 2018 och den vanligaste anledningen är att man vill ha nya utmaningar i arbetslivet. 36 procent av respondenterna skulle dessutom kunna tänka sig att gå ner i lön om de fick betydligt intressantare arbetsuppgifter. Det visar en ny undersökning från Blocket Jobb, genomförd i samarbete med Kantar Sifo.

– Den senaste veckan har trafiken på Blocket Jobb ökat med 102 procent* jämfört med föregående vecka. Utifrån resultaten från vår senaste undersökning, som visar att var tredje svensk vill byta jobb under 2018, finns det heller ingen anledning att tro att antalet ansökningar skulle minska under året. Intresset för att söka nytt jobb är idag väldigt stort, säger Anna Bergius, affärsområdeschef på Blocket Jobb.

Undersökningen visar att var tredje svensk vill byta jobb under 2018 och att de främsta anledningarna till detta är att få nya utmaningar (39 procent) och att få bättre lön (38 procent). De som är mest benägna till att vilja ha ett nytt jobb är de yngre yrkesverksamma i åldersgruppen 16-29 år där hela 43 procent vill ha nytt jobb och nästan hälften av dessa (48 procent) uppger att de vill ha bättre lön som orsak. Bland män är nya utmaningar den vanligaste anledningen till att vilja byta jobb (45 procent) och bland kvinnor är den främsta anledningen att få högre lön (36 procent). Den minst viktiga anledningen till att vilja ha ett nytt jobb är bättre arbetstider (11 procent).

36 procent av svenskarna skulle däremot kunna tänka sig att gå ner i lön om de fick betydligt intressantare arbetsuppgifter och män (39 procent) är mer benägna att göra detta än kvinnor (31 procent). Bland unga vuxna (16-29 år) kan 46 procent tänka sig en lägre inkomst om de istället får betydligt intressantare arbetsuppgifter.

– Det är tydligt hur viktigt det är med personlig utveckling på arbetsplatsen, framförallt för unga. Detta är något vi hoppas att arbetsgivare tar till sig och satsar på, både för sina nuvarande anställda och i framtida rekryteringsprocesser. Inte minst är det viktigt att framhäva vilka utvecklingsmöjligheter som finns redan i jobbannonserna, säger Anna Bergius.

Från undersökningen:
Topp 5 – de främsta anledningarna till att vilja byta jobb:

 1. Vill ha nya utmaningar – 39 procent
 2. Vill ha bättre lön – 38 procent
 3. Vill ha roligare arbetsuppgifter – 28 procent
 4. Jag trivs inte på nuvarande arbetsplats / Jag vill ha en bättre chef (delad fjärdeplats) – 17 procent
 5. Jag vill ha närmare till jobbet – 16 procent

Populäraste yrkesområdena på Blocket Jobb under 2017

 1. Försäljning
 2. Teknik & Ingenjör
 3. Transport & Logistik
 4. Industri & Anläggning
 5. Data & IT
 6. Ekonomi
 7. Administration
 8. Organisation & Ledning
 9. Bygg & Hantverk
 10. Service & Kundtjänst

Blocket Jobb fakta:

 • Klockan 20.00 var den vanligaste tiden att söka jobb under 2017
 • Måndagar var den vanligaste veckodagen att söka jobb på under 2017

Regionalt
Örebronyheter

*Avser perioden vecka 1, 2017 jämfört med vecka 52, 2016.

You must be logged in to post a comment Login