En av tre villiga att avslöja sitt hemliga plockställe

By on 9 augusti, 2023
Bild: Hello Fresh

Endast en av tre svenskar villiga att avslöja sitt hemliga plockställe, högsäsongen för att plocka bär, frukt och svamp närmar sig. Inför säsongen planerar två av fem svenskar att ta vara på naturen för att kunna sänka sina matkostnader, enligt HelloFresh och YouGov.

Men var platserna ligger håller svenskarna hemliga, endast var tredje är villig att avslöja sitt plockställe.

I den svenska naturen finns det många ingredienser att ta vara på gratis. Med anledning av de ökade matpriser planerar närmare två av fem svenskar (37%) att plocka bär, frukt och svamp för att sänka sina matkostnader, visar en ny undersökning av HelloFresh och YouGov.

– I den svenska naturen finns ett rikt utbud av delikatesser, och att tillbringa en eftermiddag utomhus är en rolig och avslappnande aktivitet. Har du tur kan du fylla frysen eller skafferiet med svamp, bär och frukt som räcker hela vintern, säger Sara Hoffgaard, Senior Culinary Manager på HelloFresh.

Men att hitta platser där naturens ingredienser växer är inte alltid enkelt. Majoriteten av svenskarna (63%) har inte ett hemligt plockställe. Endast en av tre (35%) uppger att de har en hemlig plats att plocka svamp, bär eller frukt på. Svenskarna är dessutom förtegna kring var platserna ligger, endast var tredje (30%) säger sig vara villig att avslöja om någon skulle fråga.

Undersökningen visar också att männen håller hårdare i hemligheten än kvinnorna, 44 procent skulle inte avslöja sitt plockställe om du frågade, jämfört med kvinnorna (38%).

Trots att platserna i regel hålls hemliga, medger var tredje svensk (32%) att de har bett andra personer att avslöja sina hemliga ställen. Av dessa 32 procent har hälften (16%) fått ta del av informationen, medan den andra hälften (15%) tyvärr har frågat utan framgång. 65 procent har aldrig bett någon avslöja sitt hemliga plockställe.

– Det allra roligaste är att dela skogsturen med nära och kära, men om du inte vill dela med dig av ditt ställe kan ni alltid utforska nya platser tillsammans. Kanske erbjuder den nya platsen nya sorters svamp eller bärsorter som inte finns på ditt ställe, säger Sara Hoffgaard.

Här bor svenskarna som allra minst delar med sig

Hur generös man är med att dela med sig av platser där det växer bär, frukt eller svamp skiljer sig åt beroende på var i Sverige man bor. Mest hemlighetsfulla visar sig personer boende i norra Sverige vara, där hälften (49%) inte skulle avslöja platsen om de blev tillfrågade. De som är mest benägna att dela med sig om de blev tillfrågade är personer i Stockholm (35%).

Efter en regnig period har kantarellerna redan synts till på vissa platser i Sverige, så packa matsäcken, ditt goda humör och bege dig ut i naturen!

Har du en plats för att plocka bär, frukt eller svamp som du håller hemlig? Total Kvinna Man
Ja 35% 34% 36%
Nej 63% 65% 62%
Vet ej 1% 1% 2%

….

Har du någonsin bett någon annan avslöja var deras hemliga plockställe är? Total Kvinna Man
Ja (NET) 32% 33% 30%
Ja, och personen avslöjade inte var platsen var 15% 17% 14%
Ja, och jag fick veta platsen 16% 16% 16%
Nej, jag har aldrig frågat 65% 64% 66%
Vet ej 3% 3% 4%

….

Om du skulle ha ett plockställe och någon frågade dig om var det är, skulle du avslöja det? Total Kvinna Man Norra Sverige Stockholm
Ja 30% 31% 29% 20% 35%
Nej 41% 38% 44% 49% 37%
Vet ej 29% 31% 27% 31% 28%

….

Planerar du/ditt hushåll att plocka frukt, bär eller svamp för att kunna sänka dina/era matkostnader? Total Kvinna Man
Ja (NET) 37% 42% 32%
Ja, vi gör redan det 24% 26% 21%
Ja, vi planerar att göra det 14% 16% 11%
Nej, men jag/vi har funderat på det 13% 13% 12%
Nej 44% 38% 50%
Vet ej 6% 6% 6%

Nöje
Örebronyheter

Källa: Hello Fresh
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 20-22 juni 2023 har sammanlagt 1 006 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor, 18+ år, i Sverige

You must be logged in to post a comment Login