En bio- och teatersalong med många möjligheter

By on 21 januari, 2024
Shirley Clamp kommer till Lindesbergs Bio i Folkets Hus med Konsert i salongen.
Bild: LindeKultur

Direktsänd opera från Met i New York (27 januari), konsert med Shirley Clamp (17 februari), föreläsning med Torkild Sköld (7 mars) samt teaterföreställningen ”Vajlett och Rut” (14 mars).

Lindesbergs bio- och teatersalong i Folkets Hus kan användas till mycket, och gör det möjligt för arrangörer att erbjuda ett brett utbud av kultur- och nöjesevenemang i Lindesberg.

Det händer mycket i Lindesberg, tack vare att det finns scener och arenor i olika storlekar som gör det möjligt för arrangörer att erbjuda allt från stora konserter (som Harmonis Caprice) till mindre kultur- och behov på scen och publikplatser:

  • För riktigt stora evenemang finns Lindesberg Arena med plats för upp till 2.500 personer.
  • För större evenemang finns Lindeskolans aula med plats för upp till 500 personer.
  • För mindre evenemang finns Kulturskolans Kulturum – en mindre scen med plats för upp till 120 personer.

För kultur- och nöjesevenemang ”däremellan” finns Lindesbergs bio- och teatersalong i Folkets Hus – en ombonad salong med plats för 210 personer och ytterligare 45 personer på balkongen. Med ny digital teknik är det möjligt att visa aktuella filmer och direktsänd opera från New York, det går att hålla föreläsningar i ”närkontakt” med publiken, visa teaterföreställningar på den enda scenen i Lindesberg som är godkänd för att kunna ta emot Riksteaterns utbud.

När Lindeskolans aula byggdes om 2015 var det för att ge gymnasieskolan i Lindesberg en ny aula för skrivningar, föreläsningar och musikframträdanden. Men någon teaterscen som skulle göra det möjligt att ge större teaterföreställningar från exempelvis Riksteatern blev det inte.

Utanför centralorten finns flera bygdegårdar och andra scener, exempelvis Stripabryggeriet och Willboda som bidrar till hålla kommunen levande genom att arrangera kultur- och nöjesevenemang av olika slag.

Kommande evenemang på Lindesbergs Bio:
….

Lördag 27 januari kl 19:00: Opera på bio – Carmen

Bizets klassiska opera Carmen tar sig ny form i Carrie Cracknells produktion som livesänds från Metropolitan Opera i New York till biografer över hela världen, däribland till Lindesbergs Bio. Den hyllade regissören Carrie Cracknell gör sin Met-debut och återupplivar den klassiska historien om dödlig passion med en produktion som flyttar handlingen till nutid och ett gäng människohandlare.

Carmen attraherar både erfarna och nya operabesökare med sina välbekanta melodier (Toreadorsången!) och är en av världens mest kända operor genom tiderna. Berättelsen om den kärlekssökande Carmen som skapar besatthet och avundsjuka vart hon än går har blivit ett ikoniskt kvinnoporträtt på världens operascener.

….

Lördag 17 februari kl 20:00: Konsert i Salongen med Shirley Clamp

JME Music provar Lindesbergs Bio som konsertlokal i Lindesberg. Först ut i serien ”Konserter i Salongen” är Shirley Clamp med Joakim Niehoff på piano. Shirley Clamp är en av Sveriges mest älskade artister som fick sitt genombrott 2004 när hon deltog i Melodifestivalen med låten ”Min kärlek”.

Genom åren har Shirley deltagit i en mängd olika tv-program, ytterligare några gånger i Melodifestivalen samt gjort många och mycket uppskattade livekonserter runt om i Sverige. Under 2021 släppte Shirley ny musik, var programledare i Melodifestivalen, arbetade med Stadsteaterns uppsättning av musikalen”Sound Of Music”. 2022 började med en vårsäsong på Stockholms Stadsteater där Shirley gjorde rollen som abedissan i “Sound Of Music”.

Hon har också hunnit med Melodifestivalen där hon gjorde låten “Let There Be Angels”, en låt som uppskattats väldigt av hennes fans och har streamat närmare 2 miljoner gånger hittills.

….

Torsdag 7 mars kl 18:30: Föreläsning med Torkild Sköld

Livet ska levas och inte bara överlevas är en föreläsning för privatpersoner, företag, organisationer och familjer med massor av skratt och inspiration. Föreläsningen handlar om förmågan att leda sig själv och att träna på hur vi förhåller oss till det som sker. Att förstå sina värderingar, drivkrafter och styrkor och agera utifrån dessa. En inspirerande föreläsning full av insikter, skratt och konkreta verktyg för att uppnå det vi vill.

Torkild Sköld är utbildad yrkesofficer och civilekonom. Han har jobbat med ledarskap i snart 40 år både i Sverige och internationellt. Han har erfarenhet från vitt skilda branscher såsom resebranschen där han arbetade med ledande befattningar inom Ving och i IT-branschen.

….

Torsdag 14 mars kl 19:00: Teaterföreställningen ”Vajlett och Rut”

Lindesbergs Riksteaterförening arrangerar teaterföreställningen ”Vajlett och Rut”, en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. Pjäsen bygger på de två första böckerna i Karin Alfredssons trilogi. Det är också en skildring av en frireligiös by i en tid då det moderna svenska samhället börjar växa fram, samtidigt som starka religiösa traditioner lever kvar.

Fyra kvinnliga skådespelare levandegör byns alla karaktärer samt Vajlett och Rut. Föreställningen produceras av Riksteatern i samarbete med Västerbottensteatern.

Kultur/Nöje | Lindesberg
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login