En förlorad generation i al-Hol-lägret

By on 8 november, 2022
Foto: Florent Vergnes

Två pojkars död i väntan på akut sjukvård är bara ett par av många tragiska fall som Läkare Utan Gränser vittnar om i en ny rapport om den humanitära situationen i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien. I lägret hålls fler än 50 000 personer, varav majoriteten är barn. De båda pojkarnas öden och andra vittnesmål ingår i rapporten ”Between two fires: danger and desperation in Syria’s Al-Hol camp”.

– Al-Hol är ett stort utomhusfängelse där majoriteten är barn och många av dem har fötts där. De har blivit bestulna på sin barndom och är dömda till ett liv fyllt av våld och exploatering – utan utbildning, med begränsad tillgång till sjukvård och utan hopp i sikte, säger Martine Flokstra, ansvarig för Läkare Utan Gränser insatser i Syrien.

I februari förra året fördes en sjuårig pojke med andra gradens brännskador i ansiktet och armarna till en av Läkare Utan Gränsers kliniker i al-Hol-lägret. Livräddande sjukvård var inte mer än en timmes bilfärd bort, men det tog två dagar innan hans överföring till specialistsjukhuset utanför lägret godkändes av lägermyndigheterna. Han dog på väg till sjukhuset under beväpnad bevakning, utan att ha sin mamma eller någon annan vårdnadshavare vid sin sida, i svåra smärtor.

Bara några månader senare, i maj samma år, blev en femårig pojke påkörd av en lastbil och fördes till samma lilla klinik. Läkare Utan Gränsers personal rekommenderade att han skulle remitteras vidare till sjukhuset för en akut operation. Trots brådskan tog det timmar innan hans överföring godkändes. Han dog på väg till sjukhuset, medvetslös och ensam.

Det här är bara två av de 79 barn som dog i lägret al-Hol i Syrien förra året. 35 procent av de som dog var under 16 år.

– Vi har sett och hört många tragiska berättelser i samband med vårt arbete i lägret al-Hol. Om barn som dör till följd av att de inte fått tillgång till akut sjukvård i tid, och unga pojkar i det så kallade annexet som enligt uppgift förs bort från sina mödrar med tvång när de blir elva år gamla och aldrig syns till igen, säger Martine Flokstra.

– För barn och deras vårdnadshavare i al-Hol är det ofta en skrämmande upplevelse att få sjukvård. Barn i annexet som behöver mer avancerad vård på sjukhuset cirka en timmes bilresa från lägret eskorteras och bevakas av beväpnad personal. De är i de allra flesta fall utan sina vårdgivare, eftersom dessa sällan får tillstånd att följa med sina barn.

Svenska regeringen måste hitta lösningar

Lägret var en gång utformat för att tillhandahålla ett säkert, tillfälligt boende och humanitärt stöd till civila som tvingats fly på grund av konflikten i Syrien och Irak. Men efter att människor flyttats dit från områden som kontrollerades av Islamiska staten (IS) i december 2018 har karaktären och syftet med al-Hol förändrats och det har sedan dess förvandlats till ett utomhusfängelse.

– Även Sverige har som medlem i den globala koalitionen mot daesh (IS) och som biståndsgivare en viktig roll att spela i hanteringen av situationen på marken, där al-Hol är en viktig del i helhetsbilden, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser i Sverige. Svenska regeringen måste ta sitt ansvar och bidra till lösningar, både för de personer som finns i lägret och den långsiktiga hanteringen av lägret, inte minst vad gäller att förbättra de humanitära förhållandena på plats.

– Trots de våldsamma och osäkra förhållandena i al-Hol, och trots att det gått mer än tre år sedan fler än 50 000 människor flyttades dit, görs det inte tillräckligt för att stänga lägret, säger Martine Flokstra. Det finns fortfarande inga långsiktiga alternativ för att avsluta detta fruktänsvärda lidandet. Ju längre människor hålls kvar i al-Hol, desto värre blir det. Det gör en ny generation sårbar för exploatering och utan hopp om en barndom fri från våld.

Världen
Örebronyheter

Källa: Läkare Utan Gränser

You must be logged in to post a comment Login