En köpfri dag vs Black Friday 23/11

By on 17 november, 2018

Black Friday växer i Sverige, men det gör också konsumtionskritiken. ”Minimera konsumtionen” var svenska folkets vanligaste svar på vad som är viktigast för att minska klimatpåverkan, i en opinionsundersökning av Yougov nyligen.

Fredag 23/11 kommer vi skippa Black Friday och fira den årliga internationella kampanjdagen mot överkonsumtion – En köpfri dag (Buy Nothing Day) – som startskottet för en hållbar livsstil där vi varken sliter ut människor eller miljö, säger Alexandra Davidsson, talesperson för En köpfri dag och White Monday, samt generalsekreterare på Medveten konsumtion.

En köpfri dag (23/11) är dagen då vi handlar genom att inte handla något alls under 24 timmar. Måndagen samma vecka (19/11) uppmärksammar vi White Monday, som också är en motvikt till Black Friday, genom att styra över det vi ändå behöver köpa till hållbar konsumtion.

Om alla konsumerade som vi i Sverige skulle det behövas cirka fyra jordklot för att få jordens resurser att räcka till. Vi måste därför både styra över till hållbar konsumtion OCH sluta överkonsumera. Då får vi också mer tid över till annat, säger Alexandra Davidsson.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login