En tuff vår har övergått till en trygg och stabil sommar inom vård och omsorgen i Kumla

By on 17 juli, 2020

Vi upplever att situationen har blivit normaliserad och vi känner ett vardagslugn. Vi har en stabil vikariestyrka inne över sommaren och personalen har kunnat ta semester i vanlig ordning, och precis just nu har vi inga sjuka i covid-19 på våra boenden.

-Jag skulle vilja säga att vi i och med covid-19 har ökat kvaliteten i våra verksamheter och har en större beredskap för olika tänkbara situationer. Läget nu är att vi har god tillgång på skyddsutrustning och vi är bekväma med att använda den på ett korrekt sätt, säger Lotta Gerdsdorff, verksamhetschef. Våra chefer och vår personal har gjort ett enastående jobb under våren. Det är deras insatser som har gjort att vi är där vi är i dag, säger Lotta.

Att värna den psykiska hälsan är viktig nu

Det har varit en tuff vår för alla inblandade – brukare, anhöriga och personal. Genom dialog och förståelse har vi fått det att fungera, men mycket av guldkanten på vardagen har vi fått vara utan. Olika aktiviteter är inställda och det saknas de speciella ljusglimtar som till exempel sång- och musikstunderna bjuder på.

Kumla kommun har tilldelats 59.000 kr från regeringen för att öka välmåendet hos våra brukare. I går passade man på Solbacka på att använda sin del av summan för att ställa till med en riktig sommarmiddag med inkokt lax, då flera av de som bor där hade uttryckt en längtan efter det. Det dukades upp till fest med vita dukar, höga glas och sommarblommor. 

Antikroppstest öppnar upp för fler besök

Lotta förklarar att de utifrån de riktlinjer Folkhälsomyndigheterna ger arbetar med en individuell syn på varje brukare och utgår från varje persons förutsättningar. Exempelvis kan behovet av social samvaro eller fysisk beröring kan se väldigt olika ut.

Det har i de allra flesta fall fungerat bra och anhöriga förstår och respekterar situationen. Nu öppnas det upp för än mer kontakt i och med att fler testar om de har antikroppar.

– Vi kommer fortsatt att hålla nära kontakt med anhöriga inför besök, i stället för att sätta upp generella regler för hur ett besök går till, förklarar Lotta.

Grundat för en bra verksamhet på lång sikt

– Jag är både stolt och tacksam för hur chefer och personal inom förvaltningen har hanterat alla de utmaningar som pandemin fört med sig. Inget är över, och kommer nog heller inte att vara det inom överskådlig framtid, men vi har genom erfarenhet och kunskap landat i en stabil verksamhet som står trygg inför de utmaningar som kommer att komma, säger Annica Sjöqvist, ordförande i socialförvaltningen. 

Länet | Kumla
Örebronyheter

Källa Kumla Kommun

You must be logged in to post a comment Login