Erik Wallin LIF Lindesberg är finalist i kategorien Årets föreningshjälte

Av på 13 december, 2017
Erik Wallin, LIF Lindesberg (bilden är från LIF Lindesbergs hemsida https://www.svenskalag.se/lif-lindesberg)

Intresset för Årets fan har i år varit rekordstort och nu kan Unibet, som står bakom initiativet, stolt presentera tävlingens finalister. I år uppmärksammas dessutom Årets föreningshjälte, ett pris som syftar till att hylla alla ideella krafter som i det tysta ser till att klubbar och föreningar hålls vid liv. Vinnarna utses i slutet av december och väljs av en jury där Glenn Hysén är ordförande.

Erik Wallin, LIF Lindesberg är finalist i kategorien Årets föreningshjälte!
Erik Wallin är en 22-årig ”handbollspensionär” som på yngre dagar sadlade om till en eldsjäl för LIF Lindesberg. Han ansvarar ideellt från allt mellan schemaläggning i stadens hallar till reseledarrollen när olika ungdomslag ska på handbollscuper i Europa. Erik är en riktig föreningsmänniska som är ett stort föredöme.

Intresset för Årets fan fortsätter öka och i år nådde vi över 220 nomineringar, vilket är ett nytt rekord. Det har varit helt fantastiskt att ta del av alla härliga nomineringar och man blir nästan tårögd över alla fina fans och föreningshjältar vi har runt om i landet. Nu har vi i juryn enats om tio goa fans och tio goa föreningshjältar som gått till final, de förtjänar verkligen att hyllas lite extra, säger Glenn Hysén, fotbollslegendar och juryordförande för Årets fan.

Syftet med initiativet Årets fan är att lyfta fram och hylla alla hjältar som bidrar till och arbetar för ett schyst supporterskap. För att dessutom hylla alla ideella krafter som jobbar i det tysta har initiativet i år utökats med priset Årets föreningshjälte.

Nomineringsprocessen har skett via en hemsida, där vem som helst kan anmäla sig själv eller någon som man anser är värdig att bli Årets fan och Årets föreningshjälte. Vinnarna i respektive kategori får ett personligt utformat pris till ett värde av cirka 10 000 kronor samt material att skänka till sin favoritförening för cirka 20 000 kronor. I slutet av december utser Unibets jury, med ordförande Glenn Hysén i spetsen, vinnarna i respektive kategori.

Inför årets tävling valde vi att återstifta priset Årets föreningshjälte och det har verkligen synts bland nomineringarna. Förutom att vi slagit nomineringsrekordet så är det extra kul att vi sett en så stor bredd bland sporterna. Juryn kommer verkligen få det tufft att utse vinnarna, säger Anders Falk, projektledare för Årets fan på Unibet.

Årets fan: Utmärkelsen Årets fan tilldelas den/de som under året utmärkt sig för sitt engagemang och sitt stöd för ett lag, för en förening eller en utövare. Årets fan ska ha visat exceptionellt engagemang i en positiv anda, svarat för en sund läktarkultur och följt föremålet för sitt supporterskap i vått och torrt, i framgång såväl som i motgång.

Årets föreningshjälte: Utmärkelsen Årets föreningshjälte tilldelas den/de som under året, eller under en längre tid, har spelat en betydande roll och ansträngt sig utöver det vanliga för sin klubb/förening och dess medlemmar. Årets föreningshjälte möjliggör och levandegör idrott för stora och små och bidrar därmed till att Sveriges föreningsliv går runt.


Och finalisterna i Årets fan är (utan inbördes ordning):

Dan Ljungberg, Mora IK
Ända sedan Dan flyttade till Mora har han lett MIK-klacken. Dan får folk till matcherna, han ordnar bortaresor och syr ihop temakvällar. Men framför allt stöttar han alltid laget, i såväl med- som motgång. En sann supporter med ett stort hjärta som bankar lite extra för Mora IK.

Matilda Kålen, Östersunds FK
Matilda brinner för sitt ÖFK och hennes hjärta pumpar rött och svart. Som engagerad i ÖFK:s supporterförening Falkarna vill Matilda förändra fankulturen så att den passar för alla, hon kämpar helt enkelt för en jämlik och rättvis supporterrörelse. På matchdagarna visar Matilda upp ett enormt engagemang då hon som klackledare eldar igång hemmapubliken på Jämtkraft Arena, vid ett tillfälle med gips och kryckor (!).

Nicklas Gallon, Västanfors IF
I ur och skur stöttar Nicklas Gallon den klassiska bandyklubben Västanfors IF. Han är alltid på plats vid varje träning, för såväl A-lag som juniorlag. Han ser lagets hemmamatcher med en avsmittande entusiasm och åker dessutom på varenda bortamatch. Niklas gör verkligen allt för att rikta ljuset mot Västanfors, inte minst på hemmamatcherna då han traditionsenligt tänder marschaller tillsammans med sin far.

Marco Vieira, Frölunda HC
Marco åker land och rike runt som reseledare i Frölundas supporterförening Goa Gubbar. Med ett ständigt leende på läpparna gör han allt för att nya som gamla medlemmar ska få ta del av gemenskapen i Goa Gubbar. Marco supportar sitt lag efter devisen aldrig hata bara älska.

Ola Andersson, Hendon FC
Att följa ett engelskt fotbollslag är det många som gör. Men att följa ett lag i The Bostik League (div 8) är det väldigt få som gör. Ola Andersson köper halsdukar, matchtröjor samtidigt som han följer lagets matcher, antingen på plats eller via livescore och forum. Ola är en tvättäkta fotbollssupporter som stöttar sitt lag i vått och torrt.

Johanna Eriksson, Hammarby IF
På de mest innovativa sätt visar Johanna Eriksson upp sitt supporterskap till Hammarby IF. Hon har startat sidan Bajare hjälper Bajare där medsupportrar kan rycka ut för varandra. Initiativet har gett eko och FB-sidan har i dagsläget över 3100 följare. Johanna är en riktig supporter som lägger ner tid och energi för att hjälpa sina medsupportrar.

Viktor Larsson, Hultic BK
Den klassiska handbollsklubben Hultic BK var nere i en svacka med få lag och dålig återväxt. Med Viktor Larssons engagemang och stora hjärta har medlemsantalet ökat med ca 40%. Viktor tog semester från sitt arbete för att åka ut till skolor och prata handboll. Han har också varit delaktig i att introducera sporten för nyanlända. Viktor brinner för handbollssporten i allmänhet och Hultic BK i synnerhet.

Louie Söderberg, Visby Ladies
Louies stora engagemang för basketklubben Visby Ladies började redan när han var 12 år och ensam hejade fram Visby i ett bortamöte med Luleå. Louie blev uppmärksammad av tidningarna i Norrbotten för sitt engagemang och senare samma år bildade han supporterklubben Visby Boyz. Han har fortsatt engagera sig och gjort ideella insatser för klubben och sköter numera tekniken (bland annat jumobotronen) hemma i ICA Maxi Arena i Visby.

Jörgen Jangvik, Motala AIF
Jörgen Jangvik är en stor supporter till bandyklubben Motala AIF. Helt ideellt slipar han hela klubbens skridskor och när ungdomar ringer och ber om hjälp med slipningen ställer han alltid upp, oavsett tid på dygnet. Som materialare för föreningen tvättar han dessutom kläder och skjutsar till matcher, helt utan ersättning. Jörgen brinner verkligen för Motala AIF:s bandyklubb.

Christer Nilsson, Rögle BK
Christer Nilsson är en enormt stor supporter till Rögle bandyklubb och hans hängivenhet visar sig bland annat genom de två Rögle-tatueringarna han har på varje arm. Bland Rögles mest trogna supportrar finns det dessutom en gammal vidskeplig legend runt honom: Kommer inte Christer till hemmamatcherna iklädd sina speciella tofflor kommer Rögle förlora.


Och finalisterna i Årets föreningshjälte är (utan inbördes ordning):

Victor Sundeborn, Torpa AIS
Victor Sundeborn är verkligen sinnebilden för en föreningshjälte. För en ideell förening som Torpa AIS är alla eldsjälar en stor bidragande faktor till att föreningen kan fortsätta sin verksamhet. Victor har genom åren agerat materialare speaker och matchvärd. Victor är en riktig föreningsmänniska som gör allt och lite till för Torpa AIS.

Camilla Berg, Alingsås KIK
Camilla Berg var med och startade upp Alingsås KIK för cirka 30 år sen och sedan dess har hon varit tränare, styrelsemedlem, ungdomsansvarig och inköpsansvarig. Hon åker på alla möten och bokar domare samtidigt som hon jagar sponsorer till klubben. Camilla Berg är spindeln i nätet för Alingsås KIK och en föreningshjälte ut i fingerspetsarna.

Ia Kjellsdotter, Göteborgs Kungliga Segelsällskap
2008 startade Ia Kjellsdotter tillsammans med GKSS accessability Center, en verksamhetsdel inom Göteborgs Kungl. Segelsällskap som verkar för att barn och unga med funktionsvariation ska kunna få ta del av seglingsidrotten. Ia har dessutom legat bakom stora föreningssatsningar, exempelvis ”Alla kan segla”, som har haft cirka 14 000 barn och unga som seglade i centrala Göteborg, och ”Vattenvana”, ett projekt som verkar för att ensamkommande och asylsökande med hjälp av segling ska få lära sig hantera vatten och bli integrerade i föreningslivet.

Robert Unga, Parkalompolo IK
Robert Unga har verkat som tränare och spelare under många år i fotbollsklubben Parkalompolo IK. Vid sidan av jobbet som tränare och spelare har han också verkat som PR-ansvarig för klubben. Han sköter sociala medier och driver frågor för att säkerställa klubbens överlevnad. Robert Unga är en föreningshjälte i ordets rätta bemärkelse som gör allt för att sätta sin klubb på kartan.

Erik Wallin, LIF Lindesberg
Erik Wallin är en 22-årig ”handbollspensionär” som på yngre dagar sadlade om till en eldsjäl för LIF Lindesberg. Han ansvarar ideellt från allt mellan schemaläggning i stadens hallar till reseledarrollen när olika ungdomslag ska på handbollscuper i Europa. Erik är en riktig föreningsmänniska som är ett stort föredöme.

Hugo Hallberg, Gothenburg Griffins
Hugo Hallberg har, de senaste två åren, lagt ner sin själ i den svenska quidditchens utveckling. Han har i ösregn burit egensnickrade mål till och från träningsplanen samtidigt som han arrangerar de svenska mästerskapen i quidditch. I somras drog han för första gången ihop ett svenskt landslag i quidditch, som också ställde upp i EM. Allt det här har Hugo gjort medan han fortsatt kämpa för att utveckla föreningen i sitt hjärta, Gothenburg Griffins.

Cecilia Marberg, Lilla Edets ridklubb
Cecilia Marberg är en eldsjäl som alltid jobbar hårt och engagerat för att Lilla Edets ridklubb ska kunna arrangera stora och små tävlingar. Hon sköter klubbens sociala medier, fixar sponsorer, anordnar träningar och på ett hängivet sätt bidrar hon till att sätta Lilla Edets Ridklubb på ryttarsveriges karta. I med och motgång kämpar hon oförtrutet på för föreningens bästa.

Kjell Englund, Svenska Downföreningen
Kjell sitter som styrelseledamot i Svenska Downföreningens lokalavdelning i Gävleborg och tillsammans med en kollega har Kjell bildat en träningsgrupp för personer med olika slags funktionsvariationer. I slutet på september sprang föreningen Lidingöruset, någonting som varit en morot ända sedan träningsgruppen bildades. Kjell är en föreningshjälte med ett otroligt engagemang för en väldigt betydelsefull sak.

Renée Dahlbäck, Täby IS Friidrott
Renée började i Täby IS Friidrott som föräldratränare och hennes engagemang för föreningen har sedan dess bara ökat och ökat. Renée följer med på tävlingar, fixar fika, tält och banderoller. Renée är en sann föreningshjälte som förtjänar att uppmärksammas för det engagemang hon lägger ner på Täby IS Friidrott.

Hasse Andersson, NPF Trestad
Hasse Andersson lägger ner själ och hjärta för att ungdomar med Neuropsykiatrisk Funktionsnedsättning ska kunna spela fotboll utan krav och regler. Hasse ägnar en stor del av sin fritid för att andra människor ska få idrotta, han är en föreningshjälte i ordet rätta bemärkelse. Ända sedan starten har medlemsantalet bara fortsatt att öka och initiativet har fått väldigt positiv respons.

Sport | Länet
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in