Expertens tips för en bättre jobbfest

By on 28 november, 2023
Arkivbild

Nu är det hög tid för julfest och julbord på många arbetsplatser, alkoholens närvaro är i det närmaste självklar då året ska firas. Det behöver inte vara ett problem, men det är viktigt att arbetsgivare, chef och medarbetare funderar över alkoholens roll. 

En undersökning* som IQ gjort tidigare år visar att tre av fyra medarbetare inte tycker att det är viktigt med alkohol på jobbets julbord. 4 av 10 tycker till och med att det är helt oviktigt. Men över hälften upplever en förväntan på att de ska dricka alkohol. Närmare var tionde har undvikit jobbets julbord för att de tycker att deras kollegor dricker för mycket alkohol.

– Fler arbetsgivare borde fundera över alkoholens roll i samband med julfirandet. Bidrar den verkligen till att göra det trevligare för alla medarbetare. Här har arbetsgivare en möjlighet att ifrågasätta normer och skapa nya modernare traditioner som tilltalar medarbetarna, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ.

En annan undersökning** från IQ visar att 7 av 10 oroar sig för andras drickande, däribland oro för kollegors drickande. Om du har en medarbetare eller kollega som du tycker dricker på ett sätt som oroar dig är det bästa att ta upp det, även om det kan kännas jobbigt.

– Se det som en handling av omtanke. Var konkret, och låt kollegan veta hur du känner och upplever situationen, men undvik att anklaga. Går hen i försvar eller blir arg, så backa. Att du lyft frågan kan många gånger vara tillräckligt för att personen själv ska börja fundera över sitt drickande, säger Mojtaba Ghodsi.

På alkoholsnacket.se får man kunskap och konkreta tips på hur man tar samtalet med någon vars vanor du är orolig över.

Tips till arbetsgivare inför julfesten

  • Var restriktiv. Om det ska bjudas på alkohol, sätt en maxgräns och låt de som vill dricka mer alkohol betala själva.
  • Inkludera alla. Arrangera julbord eller julfester som är attraktiva även för de som valt att inte dricka alkohol eller inte vill dricka så mycket. Säkerställ att det finns många bra alkoholfria drycker som presenteras på samma sätt som alkoholen.
  • Som chef är du en förebild. Fundera över vilka signaler du själv sänder när det gäller alkohol. Det du gör och säger påverkar dina medarbetare.

Tips till medarbetare inför julfesten

  • Alkoholtjata inte. Respektera om någon kollega inte vill dricka alkohol eller inte dricka så mycket.
  • Ifrågasätt arbetsplatsens alkoholkultur. Bara för att det alltid druckits alkohol vid julbordet så är det inte en anledning att fortsätta göra det. Prata med dina kollegor och chefer om hur ni vill ha det.
  • Drick med måtta. Att bli för berusad vid julbordet med jobbet är aldrig bra, inte för dig själv och inte för dina kollegor. Om du väljer att dricka alkohol så varva med alkoholfria drycker. 

Nöje
Örebronyheter

Källa: IQ
*Undersökning från 2019 med 1183 respondenter, 18 år och äldre: https://via.tt.se/data/attachments/00772/15b2ecc5-a41e-4cac-955e-c900a7d03ac2.pdf
** Undersökning från 2022 med 4015 respondenter, 16 år och äldre:https://via.tt.se/data/attachments/00075/f961a96a-060b-430d-8857-7eceef4c1e66.pdf

You must be logged in to post a comment Login