Explosiv utveckling 1,6 miljoner tar psykmediciner

By on 19 juli, 2017

Medan hela 66 procent, 6,6 miljoner, av Sveriges befolkning tar någon form av receptbelagd medicin så har psykiatrins luddiga diagnoser gjort att minst 20 procent av den vuxna befolkningen tar potentiellt beroendeframkallande, våldsframkallande och personlighetsförändrande psykofarmaka i form av sömnmedel, antidepressiva, lugnande och ADHD-amfetamin. Har Big Pharma tagit över svensk sjukvård?

Skrämmande siffror, enligt siffror från Socialstyrelsen så använder 66 procent av befolkningen någon form av receptbelagd medicin. Det var drygt 1,6 miljoner personer i Sverige som hämtade ut en psykiatrisk drog år 2015. (1)

10 procent tar antidepressiva
6 procent tar lugnande, sömnmedel och ångestdämpande
1 procent tar amfetamin, antipsykotika, ångestdämpande
Sammanlagt blir det 1 653 859 personer, cirka 17 procent av den totala befolkningen, minst 20 procent av den vuxna. Och det är absolut mer i år.

Medan utförskrivningen av psykmediciner stagnerat bland äldre så har den stora, närmast explosiva, ökningen skett bland barn och ungdomar. Användningen av antidepressiva bland unga kvinnor slår rekord år efter år – medan den minskar i våra grannländer.

Men även om den stagnerat hos äldre så är förskrivningen skrämmande hög. Ett seminarium i Almedalen tog fram siffror från Socialstyrelsen som visar att en fjärdedel av kvinnorna och en femtedel av männen över 85 år, får antidepressiva medel. Dessa medel ökar fallrisken med 60 procent – närmast katastrofalt alltså.

Men det är inte bara dessa medel som ökar fallrisken, övrig psykofarmaka i största allmänhet gör det.

Var tionde åldring över 75 år får 10 mediciner eller mer. Vissa fick 30 mediciner, vilket närmast får räknas som eutanasi.

70 000 hamnar på sjukhus varje år efter en fallolycka. 70 procent av dessa fallolyckor, alltså 49 000, sker inom vården. 60 procent av dessa orsakas av psykofarmaka, alltså minst 30 000 fall. En stor mängd får psykofarmaka utanför vården, hemma, så siffrorna är säker mycket högre. (2)

Totala kostnaderna för dessa olyckor beräknas till 24 miljarder per år. Seminariehållarna i Almedalen vill lära ut judons fallteknik till åldringarna, vilket naturligtvis är bra och kostnadsbesparande.

Men – om vi istället drar in så gott som all psykofarmaka så sparar vi minst 10 miljarder i direkta sjukvårdskostnader för fallolyckor, och kanske lika mycket till i medicinkostnader.

För det är så att dessa mediciner faktiskt inte gör någon nytta.

Enligt professor Peter Gøtzche så behöver vi bara 2 procent av all psykofarmaka – som idag portioneras ut som godis. Han menar att de inte fungerar, att de är beroendeframkallande och våldsframkallande, och faktiskt dödliga. Han menar också att vi skulle klara oss mycket bättre utan psykiatri.

Och om detta inte vore tillräcklig argument för besparingsivrarna inom vården, så påpekar han att de psykiatriska drogerna dödar 539 000 åldringar i förtid (internationellt sett).

Peter Gøtzche är en av världens mest respekterade oberoende forskare, chef för Nordiska Cochraneinstitutet i Köpenhamn, så man kan inte nonchalera vad han säger. Han har forskat noga i detta.

Och om nu inte detta skulle räcka så vet vi inte vad man skall göra. Då är det bara att inse att Big Pharma tagit över svensk sjukvård – i allians med psykiatrin.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Referenser:
(1) http://www.socialstyrelsen.se/statistik/statistikdatabas/lakemedel
(2) https://www.jp.se/article/judoteknik-raddar-liv-pa-aldre/

You must be logged in to post a comment Login