Fem vanliga misstag under sommarens renovering

By on 7 juli, 2023
Arkivbild

Inget väcker svenskarnas lust att renovera och fixa hemma som semestertider. Altanen behöver repareras, fönster bytas eller så har det blivit dags att bygga ut för att få plats med alla sommargäster.

Men här gäller det att tänka till innan man drar igång med sommarprojekten, annars finns det risk att man hamnar i onödigt dyra fällor eller gör val som strider mot regelverken.

Under sommaren är det många som passar på att renovera, antingen villan, bostadsrätten eller fritidshuset. För vissa räcker det med att byta gardiner, köpa någon ny möbel eller måla om väggarna, medan andra gör större förändringar för att förbättra eller fräscha upp bostaden. Samtidigt lever vi i en tid då plånboken tryter och därför är det viktigt att tänka igenom alla ekonomiska och juridiska beslut innan man börjar renovera.

– Som ett resultat av pandemin, kriget och inflationen har det blivit dyrare att renovera och många har inte råd med stora utgifter som ett renoveringsprojekt kan innebära. Men det behöver inte betyda att färre kommer renovera sina hem. Under ekonomiskt kärvare tider är det många som passar på att göra renoveringar som antingen höjer värdet på bostaden eller minskar boendets omkostnader. Det kan handla om att installera solceller på taket, byta ut fönster, dörrar och utetak eller dränera källaren. Oavsett vilken typ av renoveringar som man vill genomföra är det viktigt att vara förberedd och läsa på om vad man får och inte får göra. Framförallt nu så man inte drar på sig onödigt dyra kostnader, säger Fredrik Aldmo, fastighetsjurist på Familjens Jurist. 

Ett vanligt misstag är att man inte vet skillnaden mellan bygglov, bygganmälan och startbesked. Många googlar sig fram efter svar och upptäcker att en hel del saker kan göras utan att man behöver ansöka om bygglov. Och det stämmer, däremot behövs det i princip alltid en bygganmälan och ett startbesked för byggprojektet. 

– Kolla alltid upp med kommunen vad som gäller innan du sätter i gång med ett renoveringsprojekt. Om du inte får tillstånd till projektet går det alltid att överklaga beslutet. Missar du att ansöka om nödvändiga tillstånd är det möjligt att ansöka i efterhand, men det medför alltid en sanktionsavgift som är tråkig att behöva betala. Dessutom är det inte säkert att lovet beviljas och i värsta fall kan bygget behöva rivas, säger Fredrik. 

Fem vanliga misstag under sommarrenoveringen  

Det är svårt att överblicka alla potentiella problem som kan uppstå. De vanligaste fallgroparna går dock att undvika med rätt planering och kunskap. Fredrik Aldmo, fastighetsjurist på Familjens Jurist, går igenom de vanligaste misstagen och hur du undviker dem.

….

01. Bristande planering 

Först och främst är det viktigt att planera renoveringen. Spontana och ogenomtänkta renoveringar blir sällan bra och ofta blir de dyrare än vad du hade tänkt dig initialt. Ett litet projekt kan lätt bli stort och därför är det viktigt att du skaffar dig rätt typ av kunskap och sätter en plan för arbetet.

….

02. Inga skriftliga avtal med företaget

Anlitar du ett företag som ska hjälpa dig med renoveringen är det viktigt att skriva ett avtal och komma överens om vad som ska utföras, när, kostnad och vad som ingår (och inte ingår) i tjänsten. Finns det inget avtal mellan dig och företaget kan det vara svårt att bevisa vad ni kommit överens om, både vad gäller priset och vad som skulle utföras.

….

03. Renovering med släkt och familj

Det är vanligt att fritidshus ärvs inom släkten och för varje år som går får egendomen fler och fler delägare. Fritidshuset är en mysig plats för släkten att samlas på men tänk på att du inte kan rusta upp fritidshuset hur som helst utan att komma överens med de övriga delägarna. Kommer du inte överens ger lagen stöd för den delägare som inte vill bekosta renoveringen eftersom alla åtgärder som inte är akuta kräver samtycke från samtliga delägare.

….

04. Missar att ansöka om bygglov eller göra en bygganmälan

Bara för att du äger ett hus eller en bostadsrätt betyder det inte att du får göra vad du vill med det. För att kommunen ska kunna ha kontroll över vad som byggs kan de kräva att du i förhand berättar vad du vill göra, alltså ansöker om bygglov eller gör en bygganmälan, och glöm inte att invänta startbesked. 

….

05. Undviker snacket med grannarna

Så här i sommartider, då vi spenderar allt mer tid utomhus, kan buller från grannarna vara ett irritationsmoment. Därför är det bra att informera om renoveringen eller byggprojektet i förtid så grannarna är medvetna om det. 

Sverige
Örebronyheter

Källa: Familjens Jurist

You must be logged in to post a comment Login