Finlands gränser öppnas för turister

Av på 21 juni, 2021
Nolla Cabin.
Foto: Visit Finland

Finlands gränser öppnas för turister, 5 anledningar till att semestra i världens lyckligaste och mest hållbara land.

Efter tio månaders stängda gränser öppnar Finland idag, måndagen den 21 juni, sina gränser för turister från EU och Schengen. För inträde i landet behövs dock intyg på vaccination senast fjorton dagar innan resa, eller intyg på bekräftad COVID-19-infektion inom de senaste sex månaderna. Korrekt information uppdateras löpande på Finnish Border Guards hemsida, och för en enkel och smidig inresa rekommenderas officiella inreseguiden Finentry.

Nyligen rankades Finland som det lyckligaste landet i världen i World Happiness Report, och det för fjärde året i rad. I dagarna rankades landet även som det mest hållbara landet i världen i Sustainable Development Report. Lägg därtill orörd natur utan trängsel, arkitektur och design i framkant och en kulinarisk nation på frammarch så har du det perfekta första post-covid-resmålet framför dig.

1. För konstälskaren: Helsingfors Biennial
Helsinki Biennial öppnade för första gången i år och är ett internationellt konstevenemang som pågår mellan 12 juni och 26 september. Biennalen äger rum på den tidigare militärön Skanslandet i Helsingfors skärgård, en karg och vild ö vars natur och gamla militärbyggnader har en central roll i utställningarna. Under titeln The Same Sea presenterar 41 konstnärer och konstnärsgrupper från hela världen sina moderna alster som utforskar Skanslandets kulturhistoria, geopolitiska läge och dynamiska miljö. Till ön tar du dig via båt från Helsingfors, ta gärna med dig cykel för att njuta av ön!

2. För sjökrabborna: ö-luffa i världens största skärgård
Visste du att Finlands skärgård är störst I världen med sina över 50 000 öar? Här kan du öluffa, upptäcka historiska byggnader, makalösa hus, mysiga B&B, små fiskelägen eller besöka Muminlandet i Nådendal. Färjor puttrar runt mellan öarna, så det är lätt att ta sig fram. Vi rekommenderar även här att ta med cykel! En annat tips är att övernatta i någon av finlands alla fyrar, eftersom vissa av dem nu agerar hotell med utsikt i världsklass. För total harmoni med både natur och finsk design bokar du en Nolla Cabin, ett designat och cirkulärt ”trätält” beläget på en klippa på den förra militärön Utö. Hållbart, supersnyggt, enskilt, Marimekkoinrett och med milsvid utsikt över havet.

3. För skogsmullarna: utforska “The Green capital of Europe”
Skälen till att staden Lahtis kallas så är många. Den siktar inte bara på att bli Finlands första klimatneutrala kommun vid 2025, men den ligger dessutom i ett grönt, frodande landskap med flera nationalparker på armlängds avstånd. Här, mitt i finska ”Lakeland”, ligger även Lake Hotel Lehmonkärki och Haasi Mirror Houses. Ett femstjärnigt hotell med varma källor, badtunnor, bastu och allt annat du behöver för att koppla av totalt mellan sjöbad, skogsbad och vandring.

4. För nattcyklisten: Saimaa Cycle Tour
Årliga Saimaa Cycle Tour löper genom ett av världens vackraste sjöområden och låter dig uppleva midnattssolens magi till hoj! Detta då loppet går av stapeln på kvällstid. Saimaa Cycle Tour är dock inte en tävling utan ett 285 kilometer långt lopp som är öppet för alla som önskar uppleva den finska naturen under en magisk sommarnatt mellan sjöar och genom skogar. Ta med cykeln och kom!

5. För strandskatorna: Ytterö strand
Visste du att Nordens längsta och bredaste strand ligger i Finland? Nu vet du. Den sträcker sig hela 6 kilometer längs Östersjön vid Björneborg och är känd för sina många och höga sanddyner. Stranden har dessutom blivit utsedd till plats 12 på listan av de bästa stränderna i världen av tidningen The Guardians läsare, det trodde du inte va? Spa, restauranger, mysiga gästgiverier, camping. Allt finns här.

Om Visit Finland
Visit Finland, är en del av Business Finland, en myndighet för turism och internationell kännedom om Finland, med uppgift att utveckla bilden av Finland som en resedestination. För mer information, läs mer på www.visitfinland.com.

Nöje | Världen
Örebronyheter

Källa Visit Finland
Läs mer på: https://helsinkibiennaali.fi/sv/
Läs mer på: https://nollacabins.com/en/
Läs mer på: https://lehmonkarki.fi/en/accommodation/haasi-mirror-houses/
Läs mer på: https://saimaacycletour.com/en
Läs mer på: https://www.visityyteri.fi/en/plan-your-trip/info/

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in