Flickor som inte återvänder till skolbänkarna kan ha blivit bortgifta

By on 28 augusti, 2020

Allt fler som hör av sig till Rädda Barnens stödchatt för unga som lever under hedersrelaterat våld och förtryck känner en oro för bortgifte. För de flickor som inte återvänder till skolorna efter sommarlovet finns en risk att de blivit bortgifta mot sin vilja.

Samtalen till Rädda Barnens stödchatt har ökat under 2020. Dessutom ser vi hur allt fler samtal handlar om bortgifte eller våld i hemmet. En tydlig orsak till att utsattheten ökat är att allt fler har tvingats vara hemma med sina förövare under våren och då mist fristäder som skolan eller fritidsaktiviteter.

– Varje år tvingas flickor hoppa av skolan på grund av att de blivit bortgifta under sommarlovet. Vi får starka signaler om en ökad oro för både bortgifte och våld i hemmet, vilket ökar risken för att fler flickor drabbas av giftermål mot sin vilja. Det är en oerhört oroande utveckling, säger Evelina Aho Fältskog, projektledare på Rädda Barnen.

Trots reserestriktioner kan giftermål äga rum, bland annat via Skype. Det innebär att flickor kan giftas bort hemma i sitt flickrum istället för att lämna landet. Genom att genomföra vigselceremonier på distans försvinner många praktiska och ekonomiska hinder, vilket också ses som en risk för att bortgifte ökar.

Under coronapandemin har allt fler samtal handlat om våld i hemmet och därmed blivit ett av de vanligaste ämnena som barn och unga tar upp. Tidigt i pandemin fick Rädda Barnen signaler från kollegor i andra länder, såsom Italien, om att våldet ökade när samhället tvingades stänga ner. Därför utökades öppettiderna i stödchatten.

– Redan innan skolorna stängde ner under våren befarade vi att den här tiden skulle bli svår för många av de unga som lever under hedersrelaterat våld och förtryck. Det har det också varit och vi är oroliga för att förtrycket kommer hållas på samma höga nivå trots att gymnasieskolorna öppnar upp, säger Evelina Aho Fältskog.

– Skolpersonal som välkomnar elever efter ett långt sommarlov ska ta hjälp vid minsta oro för ett barn. Vuxna i barns närhet har möjlighet att förbättra barnets liv genom att vara beredda på att lyssna, stötta och ta barnet på allvar, säger Evelina Aho Fältskog.

Under våren dubblerade Rädda Barnen antalet öppna timmar i stödchatten Kärleken är fri, så att barn och unga kan höra av sig både på dagtid och kvällstid. Chatten har även utökat sin ordinarie bemanning vilket möjliggör att fler unga kan få ett personligt och fördjupat stöd i chatten även under hösten.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Rädda Barnen

You must be logged in to post a comment Login