Föreläsning i Fellingsbro i form av teater – KvinnORKAn

By on 28 oktober, 2021
KvinnORKAn är en berättelse om kvinnogöra och superkrafter - av och med Matilda Kjellmor.

Tisdag 9 november kl 18:30 är det äntligen dags för ny föreläsning – denna gång i form av teater, meddelar arrangerande Fellingsbro Föreläsningsförening som i samarbete med Lindesbergs Riksteaterförening bjuder in föreställningen KvinnORKAn i Fellingsbro folkhögskolas aula.

”Ingen föranmälan. GRATIS och ÖPPET för ALLA. Kom i god tid! Max 150 platser”, fortsätter Fellingsbro Föreläsningsförening som gärna tar emot ett frivilligt bidrag efter föreställningen.

KvinnORKAn är en berättelse om kvinnogöra och superkrafter – av och med Matilda Kjellmor.

Det här är fem generationers kvinnors berättelser och strävan genom vår moderna historia. Om vardag och kraft. Om kvinnogöra och superkrafter. För kampvilja och överlevnad, tårar och skratt. Om att kvinnor i alla tider haft behov av fredade rum för att stötta, hylla och lära sig av varandra. För allt vi kan, vill och vågar.

Vi möter Matilda i en personlig uppgörelse med sitt arv efter förmödrarna: mamma, mormor, mormors mor och mormors mormor. Allt de har gjort, varit och allt det som de har orkat. Mormors mormor som hade åtta barn att ta hand om men ändå arbetade, mormors mor som kämpade för rätten till familjeplanering, mamma som jobbar hårdast av alla och ordnar kalas eller mormor som engagerar sig fackligt och bakar småkakor. Hur Matilda själv är vuxen nu och borde därför vara som dem men också hinna instagramma, driva projekt och ta hand om sitt känsloliv.

Så vilken kunskap och vilka egenskaper är viktig att bevara? Får en fortfarande älska att brodera, mangla, stryka, krusa band på örngott – eller är det förspilld kvinnokraft? Hur mycket är lagom mycket arbete? På vad ska vi då lägga vår tid och vårt engagemang? Hur ska en tänka och vara? Och på vilket sätt ska en vara duktig? Kraften som finns där. Men vad händer när orken tar slut?

Med humor, lekfullhet och svärta reflekterar Matilda över sitt sociala arv. Allt är inom räckhåll i denna personliga betraktelse och hyllning över kvinnors liv och historia.

Kultur | Örebro län Fellingsbro
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login