Gör riktigt god äppelkonfekt

Av på 21 december, 2021

Gör supergott marmeladgodis av de godaste svenska äpplena. Den varianten med strösocker blir som klassiska marmeladkulor, fast godare, och de med choklad på minner om Anthon Bergs runda chokladkakor fast utan mandelmassa och madeira, men den fruktiga smaken finns där. Välj en bra sort blockchoklad eller den choklad du tycker om.

Vi använde Ingrid Marie-äpplen. Du kan också använda t ex Cox Orange eller Saga. Det viktiga är att äppelsorten du väljer har hög syra och det har de flesta svenska äpplena. Om du har färdigt äppelmos kan du använda det om det inte är för sött.

Recept

INGREDIENSER

  • 4-5 syrliga svenska äpplen, t ex Ingrid Marie, ca 500 gram
  • 1 dl vatten
  • 1 stjärnanis
  • 4 dl syltsocker
  • 1 tub flytande glykos 140 gram, ca 3/4 dl
  • Garnering: strösocker, blockchoklad

GÖR SÅ HÄR

1. Skala äpplena, skär bort kärnhuset och skär äpplet i mindre bitar.
2. Koka äpplena mjuka i vattnet med stjärnaisen i som en liten smaksättare. Mixa till ett slätt mos.
3. Tillsätt syltsocker och glykos. Koka ca 10 minuter på medelvärme tills sockret är ordenligt löst, rör emellanåt. Temparaturen ska gärna nå 120°.
4. Lägg ett bakplåtspapper i en form ca 20×30 cm. Häll ut fruktmassan i den och låt stå att stelna i rumstemperatur ca 4 timmar.
5. Skär godisgelén i bitar och doppa dem i strösocker och/eller smält choklad. lägg dem du doppat i choklad på ett fat med några droppar olja i botten så fastnar de inte.
6. Förvara i kylen i tät burk och med smörgåspapper mellan lagren.

Nöje
Örebronyheter

Källa: Säsongens bästa
 
 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in