Grönare jul med återvinning

By on 26 december, 2022
Bild: Fti - Förpackningsinsamlingen

Grönare jul med återvinning, fyra kilo till återvinning per person i Sverige. Återvinning är en viktig del för alla som vill fira en mer grön och hållbar jul. I år väntas stora mängder omslagspapper, chokladaskar, gröttuber och andra julförpackningar strömma in till landets återvinningsstationer under julen.

Totalt uppskattas ungefär 45 000 ton förpackningar i papper, plast och metall lämnas in till återvinning i hela Sverige, enligt nya siffror från Förpackningsinsamlingen (FTI).

Ungefär fyra kilo förpackningar per person beräknas lämnas in till återvinning under julen, till följd av de enorma flöden som uppstår i samband med julhandeln. Det visar nya siffror från FTI. Inför julen vill FTI uppmana fler att källsortera mer av julens förpackningar och att tömma, platta till och vika ihop de förpackningar som lämnas in till återvinning.

– Engagemanget är stort när det kommer till att återvinna sina förpackningar. Det är vi väldigt glada för och vi vill uppmuntra ännu fler att återvinna mer. Att sortera ut och lämna förpackningar till återvinning är något som alla kan bidra med, oavsett om man har handlat till julbordet, e-handlat eller gjort second hand-fynd. Varje förpackning som lämnas in till återvinning gör skillnad och bidrar till ett mer cirkulärt samhälle. Vi vill att det ska vara lätt att sortera rätt när förpackningar är förbrukade. På vår webb fti.se hittar du en omfattande sorteringsguide, om du är osäker på hur du ska sortera en förpackning, säger Malin Ryding, kommunikationschef på Förpackningsinsamlingen.

Den stora viljan att återvinna i kombination med en ökad mängd förpackningar i omlopp under julen innebär att flödet till återvinningstationerna runt omkring i landet ökar kraftigt. Inför julen har FTI höjt kapaciteten och beredskapen med tätare tömningar och städningar.

– Vi gör allt vi kan och sätter in stora resurser under julperioden. Men vi vill också passa på att uppmana alla konsumenter att hjälpa till genom att tömma, platta till och vika ihop förpackningar innan de lämnas till återvinning så att fler får plats med mer. På fti.se kan du också se när stationer tömdes senast och när de ska tömmas nästa gång, så att du, om möjligt, kan planera ditt besök efter det, säger Malin Ryding.

I syfte att öka återvinningen av hushållens förpackningar har regeringen beslutat att insamlingsansvaret ska gå över till kommunerna den 1 januari 2024.

– Inför den kommande ansvarsövergången 2024 delar vi med oss av vår erfarenhet och gedigna expertis till kommunerna, med målet att övergången ska gå smidigt utan betydande samhällspåverkan. Vår erfarenhet visar att behovet av återvinningsstationer eller liknande insamlingsplatser kommer att finnas kvar även vid en väl utbyggd fastighetsnära insamling. Det är julperioden ett tydligt exempel på; de volymer som kommer in under kort tid är enorma, och behöver samlas in på ett fungerande sätt, säger Malin Ryding.

Sverige
Örebronyheter

Källa Fti – Förpackningsinsamlingen

You must be logged in to post a comment Login