Hani Bilal är årets unga förebild

By on 10 november, 2022
Ung förebild 2022: Hani Bilal, 20 år från Örebro.
Foto: Blanch Butandu

Årets pristagare har på flera sätt visat att han är en sann förebild. Han har genom sitt starka personliga engagemang visat positivt ledarskap, motståndskraft och stort mod. Genom att samla unga efter påskkravallerna i Örebro i en positiv enande handling skapade han en motvikt till splittring, aggression och hat.

Hani Bilal är 20 år och från Vivalla i Örebro. Han är engagerad i föreningen ”For the People” och efter påskkravallerna i våras samlade han unga för att städa upp efter kravallerna, och initierade samtal över generationsgränserna.

– Jag är riktigt glad att det finns människor som jag aldrig har träffat som ser allt som jag har gjort och arbetet jag gör. Det känns bra att någon har hört och sett en, säger Hani Bilal.

Priset delas ut vid en ceremoni på Fryshuset i Stockholm torsdagen den 10 november. Stipendiet på 15 000 kronor från Anders Carlbergs minnesfond ska gå till en investering i den personliga utvecklingen.

I samband med att den högerextreme Rasmus Paludan skulle besöka Örebro våren 2022 tog föreningen For the People initiativ till en fredlig manifestation i Folkets hus i Vivalla. Flera unga samlades där, men i centrala Örebro ledde den spända stämningen till våldsamma upplopp. När Hani tog del av rapporteringen från upploppen samlade han flera unga för att åka till Sveaparken och städa upp.

– När jag tog del av rapporteringen av upploppet och insåg att många individer och poliser blev skadade tänkte jag ”Hur kan vi höja våra röster på ett annat sätt? För även om det som Paludan vill går emot mina värderingar så är detta inte lösningen”. Jag lade ut på sociala medier att vi skulle gå till Sveaparken morgonen efter för att städa upp och dela ut blommor och choklad till de boende i området och prata med dem. Det blev bra samtal mellan de boende och oss. Andra behöver förstå att det sårar vår identitet som muslimer att låta en person som Rasmus Paludan bränna Koranen, men det som hände var inte ett bra sätt att ge uttryck för sin ilska. Därför bestämde jag och mina vänner oss för att städa upp dagen efter och det blev väldigt mycket bättre än vad vi hade väntat oss. Vårt budskap fick även bra spridning genom media, både i Sverige och internationellt, säger Hani.

Hani Bilal studerar till byggnadsingenjör, dömer fotboll på fritiden och driver för närvarande arbetsmarknadsprojektet Min karriär i Örebro kommun, som syftar till att hjälpa unga människor att hitta sin individuella karriär utifrån sina egna förutsättningar.

Om framtiden säger Hani:

– Jag vill göra väldigt mycket i framtiden, men det jag vill mest nu är att sprida mitt koncept med Min karriär och utbilda andra kommuner i hur de kan jobba för att hjälpa unga. Sedan vill jag också bli klar med min egen utbildning och bygga upp mitt bolag. Och så vill jag fortsätta hjälpa människor! Anders Carlbergs minnespris ger en drivkraft till det jag gör. Nu vill jag jobba mycket, mycket mer, Avslutar Hani.

Om Anders Carlbergs minnespris

Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades ett minnespris, som delades ut första gången 2016. Priset delas ut som hederspriserna ”Årets påverkare” och ”Årets revanschist”, och som stipendium till ”Årets unga förebild”, samt när juryn så väljer, ett hederspris för ”Livsgärning”.

Pristagare 2022

  • Årets påverkare är poeten, studenten och människorättsaktivisten Sakariya Hirsi.
  • Årets revanschist är aktivisten och författaren Fatemeh Khavari.
  • Årets unga förebild är studenten och entreprenören Hani Bilal, 20 år.
  • Årets hederspris för livsgärning går till tidigare ärkebiskop Antje Jackelén.

Jury

Juryn för 2022 års pris består av: Johan Oljeqvist Fryshusets vd och juryordförande; Leo Razzak, social entreprenör (vilande); Lawen Redar, riksdagsledamot; Mikael Gordon Solfors, näringslivs-, musik- och underhållningsprofil; Tjia Torpe, politisk kulturprofil; Fatima Åsard, social entreprenör; Ibbi Chune, ung representant för 2022 och tidigare pristagare. Juryns sekreterare är Carin Balfe Arbman, kommunikationschef Fryshuset.

Örebro/Sverige
Örebronyheter

Källa Fryshuset

You must be logged in to post a comment Login