Här är renoveringarna som ökar ditt bostadsvärde mest

By on 16 oktober, 2019

Svenskarna renoverar årligen för miljardbelopp. I augusti 2019 ökade renoveringsutgifterna med 0,32 procent vilket innebär att renoveringsviljan under sommaren var den högsta sedan 2015 enligt Renoveringsindex [1]. Samtidigt ser marknadsplatsen Offerta en tydlig trend i svenskarnas renoveringsvanor. Men vad ska man egentligen lägga renoveringspengarna på och vad ökar värdet på bostaden mest vid försäljning? Mäklaren Anna Danielsson från Erik Olsson Fastighetsförmedling ger svaret.

Lägga om golvet, måla om eller totalrenovera? Värdet på din bostad avgörs av många faktorer. Precis som med varor och tjänster är det sambandet mellan utbud och efterfrågan som påverkar bostadspriserna. Men det finns saker att göra för att själv påverka priset.

– Generellt kan man säga att de mindre åtgärderna är dem man tjänar mest på. Som att byta köksluckor, slipa golvet eller måla om väggarna. Med en liten ekonomisk risk och minimal tidsåtgång kan du påverka helhetsintrycket avsevärt, förklarar mäklaren Anna Danielsson från Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Marknadsplatsen Offerta kan se en trend i att just mindre renoveringar som golvläggning och kakel och klinkersättning är det som har ökat mest i efterfrågan just nu. Där kakel och klinkersättning har ökat med hela 30 procent sedan 2018 och golvläggning och har ökat med 27 procent under samma period.

– Köks-och badrumsrenoveringar ligger fortfarande i topp när det kommer till att förnya våra bostäder men det är intressant att se trenden i att så många också väljer att göra mindre omfattande renoveringar genom att tex lägga nytt golv eller kakla om. Att efterfrågan på renoveringstjänster ökar och breddas tycker vi är positivt. Det gör att fler företag kan få uppdrag via oss, säger Jens Nilsson, vd på Offerta.se

Mäklarens bästa renoveringstips för att öka värdet på din bostad

– Små renoveringar kan göra underverk. Det har visat sig att det är just de små insatserna som kan göra störst skillnad ifråga om investering och försäljning. Det kan till exempel handla om att byta golv, måla/tapetsera eller byta handtag.

– Förändra planlösningen och öppna upp. Det är en trend som fortfarande håller i sig och något många köpare letar efter. Men se såklart till att hålla koll på vilka väggar som är bärande innan du börjar.

– En ljus hall gör stor skillnad. Lägg extra fokus på hallen – bostadens första intryck! Skicket på golvet, väggarna och taket bidrar, så se till att det blir ljust och fräscht. Ett tips är att sätta upp en spegel i hallen. Då blir den ljusare samtidigt som den känns både större och mer inbjudande.

– Vikten av styling. När din bostad skall säljas är det viktigt att den visas från sin allra bästa sida. Här kan du anlita experter eller göra stylingen själv. Om du väljer att styla själv var beredd på att det kräver en hel del energi och kanske en del pengar. Ett hållbart sätt om du saknar prylar är att låna av vänner eller bekanta.

– Våga renovera. Oavsett hur mycket du vill lägga på din bostad innan försäljningen så våga fräscha upp. Det gör att fler tycker din bostad är attraktiv på ett sätt som ökar värdet på den.

[1] Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet baseras på statistik om utnyttjat rot-avdrag samt handel med renoveringsmaterial.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Offerta.se

You must be logged in to post a comment Login