Hårda straff för involvering i amfetaminfabrik

By on 4 augusti, 2022
Foto: Polisen

Torsdagen den 28 juli föll tingsrättens dom för de involverade i organisationen runt amfetamintillverkning i Olshammar, polisområde Örebro. Samtliga sju åtalade personer dömdes till sammanlagt 60 års fängelse.

Tingsrätten bedömer att amfetaminhantering bedrivits i närmast industriell omfattning på ett sätt som kan liknas vid ett bolag. Under drygt fyra månader har över 530 kilo amfetamin tillverkats varav 452 kilo har sålts vidare runt om i Sverige.

Utredningsledare Andreas Börjesson om domen:

– Domen går oss inte till mötes i alla delar. Åtalet vad gäller synnerligen grov narkotikasmuggling ogillas för åtalade huvudmän. Tingsrätten bedömer även att hela brottsligheten under drygt fyra månader ska ses som en gärning, vilket påverkar möjligheten att ännu något högre straff utdöms för några av de misstänkta.

– Men, med det sagt går det ju inte att låta bli att vara nöjd. Utredningen avser en av de största narkotikaverksamheter som bedrivits i Sverige, med alla utmaningar det innebär i en förundersökning. Tingsrätten delar bedömningen att straffvärdet för fyra av de åtalade ska uppgå till maximumstraff. Det känns bra och viktigt att det utdömdes straff som återspeglar allvarligheten i brottet. Därutöver känns det även bra när man får bifall i förverkande som yrkats. All involverad personal har gjort ett fantastiskt bra arbete.

Tingsrätten finner att de två huvudmännens straffvärde uppgår till straffmaximum, det vill säga tio år. För en av dem innebär det en påföljd på sex år då han nyligen dömdes till åtta år för annan narkotikabrottslighet. Den sammanlagda påföljden får då inte överstiga 14 år. Huvudmännen förpliktas därutöver att betala 1,92 miljoner kronor vardera såsom förverkat värde av utbyte av brott.

Även två polska medborgarna som haft ledande befattningar i amfetaminlabbet bedöms ha uppnått straffmaximum på tio år. Straffet sätts dock ned till 9,5 år på grund av av att de båda även utvisas från riket på obestämd tid. Männen ska därutöver betala drygt 611 000 kronor vardera såsom förverkat värde av utbyte av brott.

Två polska medborgare som arbetat med tillverkningen i amfetaminlabbet döms till sju års fängelse samt utvisning på obestämd. En person som arbetat åt organisationen som kurir dömdes till sju år. Vid straffmätning på de tre har det beaktats långa häktningstider, cirka ett och ett halvt år med restriktioner.

I domen förverkas brottsvinster såsom kontanter, virtuell valuta och andra föremål till värde upp emot 1 miljon kronor genom utvidgat förverkande. Domen är en deldom då en misstänkt är fortsatt efterlyst, häktad i sin utevaro.

Örebro län | Olshammar
Örebronyheter

Källa: Polisen

You must be logged in to post a comment Login