Hector i cupledning efter vinsten

Av på 8 januari, 2022
Sara Hector högst uppe på pallen i Kranjska Gora före Tessa Worley och Marta Bassino.
Foto: Wolfgang Grebien, Gepa Pictures/Bildbyrån

Sara Hector räknade in sin sjunde pallplats i världscupen i slovenska Kranjska Gora på lördagen och tog dessutom över ledningen i storslalomcupen efter en övertygande seger.

– Jag är överraskad varenda gång jag kommer i mål nu, säger Hector.

Sara Hector har haft en kanonsäsong så här långt där hon har radat upp pallplatser varav en vinst i Courchevel innan jul. I lördagens storslalomtävling i Kranjska Gora, den femte för säsongen, visade hon att hon fortsatt är i toppform.

– Första åket kändes lite ojämnt, det var ganska tufft, men andra var väldigt fint och de hade gjort ett jättebra jobb med backen.

Hon lade sig i ledning före fransyskan Tessa Worley och Marta Bassino, Italien, i första åket, och utökade den ledningen i andra. I slutändan tog hon hem segern med nästan en sekund före Worley.

Kände du att det gick fort?

– Nej, jag är överraskad varenda gång jag kommer i mål nu. Jag kände att jag hade några svängar som var bra men trodde jag körde lite för runt. Men andra åket idag, det var ju sjukt snabbt, säger Hector.

Att stå i ledning inför andra åket och vara jagad istället för att jaga är en annorlunda känsla. Hon hade åtta hundradelar till godo på Worley i första åket. När hon kom ner i andra hade hon utökat till 96 hundradelar. Men det var nervigt, precis som när hon var ledning inför andra åket i Courchevel.

– Känslan (när man är i ledning) är väldigt annorlunda. Jag var galet nervös, det var jag förra gången också, men uppladdningen är densamma. Man försöker hålla samma rutiner.

Fyra av totalt sju pallplatser i världscupen har bärgats den här säsongen. Och det är många saker som gör att allt faller på plats just nu.

– Jag har jobbat med mycket saker under en lång period och det funkar bättre och bättre. Jag har ett så bra team, jag jobbar med samma folk och får jobba kontinuerligt med saker. Jag har en serviceman som gör ett jättebra jobb, jag har jättebra skidor, det bara funkar. Det är många delar som gör att det funkar bra. Ett bra stöd är jätteviktigt och jag är så tacksam att jag har det.

Tufft med smitta i svenska laget

Igår kom beskedet att sex åkare i det svenska laget skickats hem på grund av att de testat positivt för covid-19. Hector har som tur var klarat sig utan att smittas men hon har ändå påverkats av situationen.

– Det är ingen lätt vecka jag har bakom mig, men jag är så glad att jag fick tävla idag och att det gick så bra. Det var en riktig bonus. Det är så coolt, jag är så stolt.

Med dagens vinst i Kranjska Gora tar hon också över ledningen från Mikaela Shiffrin i storslalomcupen. Det är stort att få bära västen framöver och Hector ska göra det hon kan för att behålla den.

– Det känns jäkligt coolt. Riktigt, riktigt häftigt, att ha lyckats få en sån. Jag ska kämpa för att få några fler nu men det är många som är duktiga och det är tuff konkurrens.

Laddar om inför söndagens slalom

Hon hinner knappt landa ikväll innan det är dags för nästa utmaning. På söndagen väntar slalom så nu gäller det att ladda om. Hector har som bäst en femteplats i slalom men har gjort bra resultat hela den här säsongen, där hon bland annat knep en sjätteplats i Killington.

– Nu är det bara att komma hem och landa och fokusera på slalom.. Det är en helt annan åkning och en annan disciplin. Det gäller att komma in i det och tänka på vad jag ska göra imorgon.

Och så väntar ett samtal med familjen där hemma.

– De är så stolta, de är så himla glada. Jag ser fram emot att ringa hem.

Söndagens slalom i Kranjska Gora startar 9.30. Det svenska laget har fyra åkare till start: Sara Hector, Anna Swenn-Larsson, Charlotta Säfvenberg och Liv Ceder.

Sport | Skidor
Örebronyheter

Källa Svenska Skidförbundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in