Hur ska man välja rätt typ av sommardäck

By on 4 april, 2023
Bild: Vianor

Våren har låtit vänta på sig men äntligen börjar sommardäcksäsongen närma sig, det är dags att ta en titt på dina sommardäck och vid behov börja planera vilken typ av nya sommardäck du ska köpa.

Vid val av nya däck är det bra att uppmärksamma vissa grundläggande saker för att dina nya sommardäck ska fungera på ett säkert sätt i varierande svenska sommarförhållanden och även i extrema situationer, däck med lågt rullmotstånd sparar bränsle och ökar räckvidden för elbilar.

I Sverige ska sommardäck ge säkra köregenskaper under tre årstider, från kyliga vårdagar till heta sommardagar och regniga höstdagar. Våra grova asfaltvägar ställer också sina krav på däck.

Sommardäckens prestanda och säkerhetsegenskaper sätts på prov när en häftig åskskur överraskar mitt på resan eller om du behöver nödbromsa när en älg springer över vägen.

– Bra våtgrepp är en viktig egenskap på sommardäck. Det är säkert att köra på regnvåta vägar med däck som ger ett bra våtgrepp och även risken för vattenplaning minskar. EU:s däckmärkning visar i vilken våtgreppsklass däcket tillhör, berättar Tomas Jansson, produktchef på Vianor i Sverige.

Utöver våtgrepp spelar däckets mönster och mönsterdjup en viktig roll för att minska risken för vattenplaning. Ju djupare mönsterspår desto bättre leds vatten bort mellan däcket och vägen. Enligt lagen ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter men risken för vattenplaning ökar när mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter.

Lågt rullmotstånd sparar pengar

Även däckets rullmotstånd är bra att ta reda på innan du bestämmer dig för vilka sommardäck du ska köpa. Ju lägre rullmotstånd desto mindre bränsle förbrukar bilen. Däck med lågt rullmotstånd sparar både pengar och miljö.

– Skillnaden i rullmotståndet mellan däck i klass A och däck i den sämsta klassen E enligt EU:s däckmärkning betyder att däck i klass E förbrukar 0,6 liter mer bränsle per 10 mil. Om däcken håller cirka 4 000 mil blir bränslebesparingen 360 liter och med bränslepriset på 20 kronor litern blir besparingen 7 200 kronor för däck i klass A. När det gäller elbilar ökar lågt rullmotstånd bilens räckvidd, säger Tomas Jansson.

EU:s däckmärkning visar inte däckljudet i kupén

EU:s däckmärkning visar däckets externa däckljud men inte däckljudet inne i kupén.  Lättrullande däck minskar bullret i trafiken och ökar även körkomforten för de som åker i bilen.

– Ju mer jämnt däcken slits desto mindre blir däckljudet. Ett sätt att garantera ett jämnt däckslitage är att låta en däckverkstad kontrollera hjulinställningen. Även rätt lufttryck minskar däckljudet, säger Tomas Jansson.

Kontrollera lufttrycket regelbundet

Efter byte till sommardäck är det viktigt att kontrollera lufttrycket regelbundet. Rätt lufttryck förbättrar både körsäkerheten och ekonomin, bilen förbrukar mindre bränsle när lufttrycket är rätt. Rätt lufttryck anges i bilens instruktionsbok.

– Om lufttrycket är för lågt slits däcken mer och risken för en däckskada ökar. Lufttrycket bör kontrolleras en gång i månaden och alltid när bilen ska lastas tungt, rekommenderar Tomas Jansson.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Vianor

You must be logged in to post a comment Login