IKEA fyller 80 år i sommar

By on 17 juli, 2023

Den 28 juli 2023 fyller IKEA 80 år. Från okänd postorderfirma till världskändis, alltid med fokus på att förbättra vardagen för de många människorna. Från ett enda varuhus i Älmhult till nästan 500 varuhus globalt.

Den välkända 80 åringen firas i varuhus över hela landet, både genom att minnas det som varit men också genom att lyfta blicken och se framåt.

Det började med platta paket…

Sparsamhet, uppfinningsrikedom, att göra mycket av litet, de småländska värderingarna präglade Ikeas grundare Ingvar Kamprad genom hela livet. Och revolutionerade en hel bransch, ibland omedvetet.

Ta de platta paketen till exempel. På 50-talet var det inte för miljöns skull som Ikea började packa möbler i platta paket, men det kom att få stor betydelse för en mer hållbar utveckling. Från början var de platta paketen ett sätt att kapa kostnader. För transporter förstås, men också genom att dela på jobbet med kunderna.

Bakom den då revolutionerande idén med platta paket fanns Ingvar Kamprads drivkraft att hjälpa de många människorna till en bättre vardag hemma. Varför skulle bara de med pengar ha råd med väldesignade möbler och god kvalitet?

Ikea pratar om demokratisk design när de utvecklar sina produkter, en balans mellan pris, kvalitet, funktion, form och hållbarhet. Att göra hållbara produkter som så många människor som möjligt har råd med är en logisk fortsättning på Ingvar Kamprads ursprungstanke. De platta paketen håller på att bli helt cirkulära.

IKEA som global aktör

Som ett globalt företag sprider Ikea inte bara svensk design världen över. I takt med att Ikea expanderat har en särskild sorts svensk företagskultur gjort detsamma. Den omvittnade ”Ikea-andan”, en inkluderande kultur byggd på entusiasm, vilja att ta ansvar, ödmjukhet och enkelhet.

”Det vi vill, det kan vi och det skall vi göra tillsammans”, sammanfattade Ingvar Kamprad.

En annan exportprodukt och en viktig del av Ikeas svenska profil är maten, 80 procent av menyn är densamma över hela världen. Redan från början expanderade restaurangverksamheten jämsides med byggandet av nya varuhus, ingen vill handla på tom mage. Ikeas globala expansion har inneburit att Ikea idag en av världens största restaurangkedjor!

Nu fyller Ikea 80 år. Mycket har förändrats genom decennierna, men strävan efter en bättre vardag för de många människorna är densamma. Och lilla småländska Älmhult, där det första Ikeavaruhuset öppnades, är fortfarande hjärtat i företagets produktutveckling.

Pluggandet då?

Om de platta paketen är kändisen bland Ikeas alla innovationer så är den lilla träpluggen som kilas in i ett fräst hål på Ikeas möbler doldisen. Träpluggen ersätter alla metalldelar i konstruktionen och halverar monteringstiden. Dessutom gör den alla fogar på maskintillverkade möbler osynliga. Smart och snyggt!

IKEA 80 år – milstolpar

1940-talet. Ingvar Kamprad grundar det Älmhultsbaserade företaget och IKEA föds 1943.

1950-talet. Under 50-talet ges den första heminredningskatalogen ut, och IKEA börjar använda sig av platta paket för att på så sätt kunna kapa kostnader och möta behovet av bra möbler till ett lågt pris.

1960-talet. IKEA öppnar varuhus i Stockholm under 60-talet och det första varuhuset utanför Sverige gränser slår upp portarna i 1963 utanför Oslo i Norge.

1970-talet. Varuhuset i Kungens Kurva blir först med att få ett tag-själv-lager och IKEA börjar exponera möblerna på ett helt nytt sätt med riktiga rum som visar hur rummen kan se ut. IKEA öppnar de första varuhusen utanför Europa i Japan, Australien och Hong Kong.

1980-talet. IKEA skapar ordning och reda i de många människornas hem genom att introducera förvaring. IKEA expanderar ytterligare och expanderar till 51 nya platser runt om i världen.

1990-talet. IKEA blir ett globalt varumärke och hittar tillbaka till de skandinaviska rötterna. Demokratisk design och femkronorskorven får se dagens ljus.

2000-talet. Utvecklingen gör att fler bor på mindre ytor – och ställer krav på kvardratsmart inredning. IKEA Food blir ett eget affärsområde – med ett eget sortiment.

2010-talet. IKEA ökar insatserna som bidrar till global hållbarhet för människor och planeten.

Nöje | Örebro/Sverige
Örebronyheter

Källa: IKEA

You must be logged in to post a comment Login