Intrång kan ha röjt 360 miljoner telefonnummer

By on 2 december, 2022
Bild: Check Point

Intrånget hos WhatsApp kan ha röjt 360 miljoner telefonnummer, över en miljon svenska konton bedöms vara drabbade. Check Point Research har analyserat filer på Darknet relaterade till WhatsApp efter flera rapporter om ett stort intrång hos mobilapplikationen och meddelandetjänsten WhatsApp.

Säkerhetsforskarna hittade 360 miljoner telefonnummer i 108 länder till försäljning.

Olika länder är olika drabbade, allt ifrån 604 telefonnummer i Bosnien och Hercegovina kan ha röjts till 35 miljoner i Italien. Telefonnumren, som säljarna hävdar tillhör WhatsApp-användare, var först till försäljning men delas nu fritt bland hackare. I Sverige är över en miljon (1 092 140) konton drabbade enligt Check Point Researchs analys.

– Även om informationen som sprids bara gäller aktiva telefonnummer, och inte meddelanden, är detta ett mycket storskaligt intrång hos en populär mobilapplikation som används av miljoner användare över hela världen, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point Software Technologies. – En omedelbar konsekvens av intrånget är risken att dessa nummer utnyttjas som en del av skräddarsydda nätfiskeattacker via själva appen. Vi uppmanar alla WhatsApp-användare att vara extra vaksamma på meddelanden de får och vara försiktiga när det gäller att klicka på länkar och meddelanden som delas i appen.

Nu när cyberkriminella har tillgång till miljontals telefonnummer kommer nätfiskeattacker via telefon och sms troligtvis att öka. Det är också möjligt att hackare kan komma åt andra onlinetjänster med hjälp av telefonnumren, vilket kan få mer skadliga konsekvenser.

Några säkerhetstips

Se till att avsändaren är pålitlig: 
Klicka aldrig på länkar från okända avsändare. Om du inte känner igen numret och inte kan verifiera dess identitet, spärra numret omedelbart.

Gå direkt till källan: 
Om en länk i ett WhatsApp-meddelande dirigerar dig till en riktig tjänst som du vill använda, gå i stället direkt till företaget som levererar tjänsten.

Klicka inte på några misstänkta länkar: 
Om webbadressen i meddelandet ser misstänkt ut så är den förmodligen det. Klicka inte på någonting och vidarebefordra inte meddelandet så det sprids till vänner och familj.

Sverige
Örebronyheter

Källa Check Point

You must be logged in to post a comment Login