Investera i bönderna, inte i marken!

Av på 4 oktober, 2013

Om det finns så mycket pengar för att stödja utveckling i Moçambique – investera i småbönder då, inte i produktion av varor för andra marknader.

Så säger Agostinho Bento från bondeorganisationen UNAC i Moçambique. På senare år har intresset från investerare för moçambikansk mark ökat. Det svenska projektet Chikweti och det japansk-brasilianska projektet ProSavana har kritiserats hårt av UNAC.

ProSavana kommer om det genomförs att påverka 14 miljoner hektar mark och ca 4 miljoner människor. Vad planerna innebär är osäkert eftersom de inte offentliggjorts. Men Tokyouniversitetet som granskat projektet skriver att det präglas av ”Brist på förståelse och respekt för lokalsamhällen och deras historia, drivet av vinstintresse och för att skydda ägarnas intressen”. Projektet sägs utveckla jordbruket och skapa arbetstillfällen.

– Men om bönderna som idag odlar maten förlorar sin jord och tar arbete istället på projekt som ska producera exportvaror, vem ska de köpa mat av då? frågar Agostinho.

– Marken är inte outvecklad för att vi saknar kompetens, utan för att vi saknar verktyg och investeringar för att utveckla det småskaliga jordbruket.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in