Jakob Hellman intar Örebro Slott

By on 5 april, 2022
Jakob Hellman till Örebro Slott 30 juli. Bakgrundsbilden från förra sommarens konsert med The Tallest Man On Earth.
Foto Petter Löfstedt/Tamara Ramos.

Efter förra årets dubbelt utsålda succékonserter med The Tallest Man On Earth på Örebro Slott, nu släpper Kulturaktiebolaget en intim kväll med Jakob Hellman den 30 juli!

”Vi fick mersmak efter förra årets succéarrangemang! Akustiken på borggården är helt underbar för intima avskalade konserter och jag tror verkligen att alla som var där fick en fantastisk upplevelse. Kul att vi har bidragit till att etablera Örebro Slott som en unik konsertscen” säger Ki Sandholm, från Kulturaktiebolaget.

Om Jakob Hellman

I över 30 år fick fansen vänta. Men förra året släppte Jakob Hellman sitt andra album, ”Äntligen borta”.

Han kom från ingenstans och förändrade allt. I alla fall om man med ”ingenstans” menar den lilla norrländska byn Vuollerim och med ”allt” menar riktningen för svenskspråkig popmusik. Jakob Hellman slog igenom med buller och bång 1989 då hans debutalbum ”… och stora havet” släpptes. Låtar som ”Vara vänner” och ”Hon har ett sätt” introducerade ett nytt sätt att skriva låtar på svenska, med sina ordrika texter och ett uttryck bestående av lika delar naivitet och melankoli.

Med sitt ”… och stora havet” skrev Jakob Hellman både om spelreglerna för svensk pop och in sig själv i historieböckerna. Kent, Håkan Hellström och Veronica Maggio är alla artister som är svåra att tänka sig utan de dörrar Jakob Hellmans debutalbum öppnade. Skivan listas om och om igen som en av de bästa någonsin när landets musikhistoria ska sammanfattas. Men det blev också hans enda.

Myterna kring Jakob Hellman och var han tog vägen efter det stora genombrottet är många. Trots den korta karriären är Jakob Hellman en av den svenska pophistoriens mest älskade och saknade artister.

Nu är det dags för en ny berättelse. Berättelsen Artisten som försvann är nu förbytt i Artisten som kom tillbaka. Att det andra albumet var efterlängtat är tre decenniers största underdrift.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa Kulturaktiebolaget

You must be logged in to post a comment Login