Jämställ ledningarna med husets tak byt i tid

By on 25 juni, 2023
Arkivbild

Sönderrostade ledningar står för majoriteten av vattenskador i svenska hem. Det visar Vattenskaderapporten, som sammanfattar försäkringsbolagens inrapporterade vattenskador.

– Det är hög tid att jämställa ledningarna med husets tak och byta ut gamla vattenledningar innan de går sönder. De flesta lägger om taket innan det börjar läcka, men väntar tills det läcker innan man byter ut gamla ledningar. Här krävs en förändring om antalet vattenskador ska minska, säger Sara Lehn, VD för Säker Vatten.

Vattenskaderapporten, som nyligen lanserats, sammanfattar varje år besiktigade skador inrapporterade av försäkringsbolagen. Den senaste rapporten bygger på 35 205 skador under 2022. Vattenskador orsakade av ledningssystem står för hela 59 procent av alla inrapporterade skador.

Totalt 20 655 skador orsakades av läckage från ledningssystem för vatten, värme och avlopp. Vattenskaderapporten visar också att de flesta skador uppstår i hus där ledningarna är äldre än 20 år, ofta betydligt äldre än så.

Färre vattenskador på grund av utförandefel

Av vattenskador som orsakas av läckage i ledningssystem, beror så många som 70 procent på att rören har gått sönder på grund av korrosion, ålder och slitage.

– Det är glädjande att se att andelen vattenskador som sker till följd av utförandefel minskar. Här har branschregler och utbildningar spelat en stor roll, säger Sara Lehn.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Säker Vatten
Hela Vattenskaderapporten hittar du på www.vattenskadecentrum.se Där finns också en länk till lanseringsseminariet där försäkringsbolag och branschorganisationer medverkade och kommenterade siffrorna.

You must be logged in to post a comment Login