Jobbsökandet ger dåligt självförtroende

By on 21 september, 2017

Det finns gott om jobb att söka inom många branscher när arbetsgivare är tillbaka efter sommaren och nu söker ny personal. Samtidigt som det finns mycket jobb att söka uppger tre av tio svenskar att de någon gång fått dåligt självförtroende av att läsa en jobbannons. Det visar Blocket Jobbs undersökning, genomförd i samarbete med Kantar Sifo.

Blocket Jobbs undersökning visar att 29 procent av svenskarna har någon gång fått dåligt självförtroende av en jobbannons. Det är framförallt kvinnor som får dåligt självförtroende (34 procent) jämfört med männen (25 procent).

– Många känner säkert stor otillräcklighet för att söka ett jobb när de läser alla kraven i en jobbannons. Kvinnor har generellt högre krav på sig själva än män och det följer med in i karriären. Konsekvensen blir att kvinnor ofta får dåligt självförtroende på arbetsmarknaden, säger Anna Bergius, affärsområdeschef på Blocket Jobb.

I Stockholmsområdet sänks självförtroendet mest. Där anser hela 36 procent att de någon gång har fått dåligt självförtroende av en jobbannons.

– Även om det finns flest jobb i storstäderna, är oftast jobbkraven högre. I storstäder är ofta konkurrensen hårdare med många fler sökande till varje tjänst, säger Anna Bergius.

Blocket Jobbs 5 snabba CV-tips för att fixa jobbet:

 1. Lyft din unika kompetens:
  Stirra dig inte blind på alla kompetenskrav i jobbannonserna, utan visa vad du kan bidra med och att du är öppen för att lära dig nya saker.
 2. Nutid före dåtid:
  Dela upp ditt CV i underrubriker och lista arbetslivserfarenheter och utbildning i kronologisk ordning med dina senaste erfarenheter först.
 3. Less is more:
  Ta endast med relevanta arbetslivserfarenheter för jobbet du söker, istället för att lista allt som du någonsin har gjort under hela ditt yrkesliv. Alla strökurser är heller inte relevanta för jobbet du söker.
 4. Kolla dina digitala fotspår:
  Många arbetsgivare googlar kandidater. Kom därför ihåg att uppdatera till din nuvarande jobbtitel och tidigare arbetslivserfarenheter i sociala medier.
 5. Lyft luren:
  Ofta tillsätts jobben innan sista ansökningsdag. Välj därför ut favoritjobben du har sökt och ring upp arbetsgivaren. Berätta vad du kan bidra med och att du är intresserad. Det ökar chanserna att komma på en första intervju.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login