Kanarieöarnas unika dryckesupplevelser

By on 21 oktober, 2021

Kanarieöarna är som bekant ett av svenskarnas mest omtyckta och populära resmål under höst- och vinterhalvåret. Här kan man göra mer än att bara njuta av säkra soltimmar och behagliga temperaturer. Gör reseupplevelsen komplett genom att testa unika och lokala drycker.

Kanarieöarna har inte bara fantastiska stränder, vandringsleder eller familjevänliga upplevelser. Ögruppen bjuder även på ett brett utbud av egenproducerade viner och spritdrycker – från det veganvänliga bananvinet till Gran Canarias vodka och Fuerteventuras kryddiga gin.

Fuerteventuras svarta gin

Trots vad namnet antyder är Fuerteventuras svarta gin inte svart. Denna klara spritdryck görs som en London Dry gin och smaksätts med en blandning av rosépeppar, koriander, salvia, passionsfrukt, lime och citron vilket resulterar i en kryddig och frisk gin. Idag går denna gin att köpa på bland annat den populära semesterön Lanzarote.

Världens renaste vodka

Gjord på atlantiskt regnvatten som naturligt filtrerats av omgivningens vulkanlandskap, sägs denna vodka vara världens renaste. Spriten, som produceras på Gran Canaria, framställs på vete men är trots det helt glutenfri tack vara sin unika destilleriprocess.

Platé – det kanariska bananvinet

Carlos Guevara är partnerägare i det omtalade kanariska företaget Platé, som producerar bananvin. ”Vinet är aromatiskt och välsmakande tack vare den goda jorden och förutsättningarna som våra bananer odlas på. Våra kanariska bananer har samma mängd socker som mogna druvor, vilket resulterar i en liknande alkoholhalt som konventionellt vin. Bananvinet får inga tillsatser, såsom smak- eller färgämnen och lämpar sig utmärkt för både veganer och glutenallergiker”, säger Carlos Guevara. Vinet distribueras och säljs i matbutiker och restauranger runtom Kanarieöarna.

Buteljerad hälsa

Pitayavin framställs av fermenterad pitaya (även kallad drakfrukt), druvor och passionsfrukt. Vinet, som serveras mycket kallt som aperitif eller till en måltid, är rikt på B- och C-vitamin, kalcium, järn, samt vegetabiliskt protein. På grund av sitt näringsinnehåll kallas drycken för drakelixir och är populär på Teneriffa där den går att köpa i butik, på restauranger och hotell.

Dryck direkt från molnen

Agua de Nubes de Gran Canaria är ett vatten som tas tillvara på genom så kallade vattenparker. Moln på Gran Canarias inland och vid de högre latituderna passerar vattenparkerna, som med hjälp av tankar och filterutrustning framställer dricksvattnet. Processen kräver ingen energiförbrukning och är därför ekologiskt hållbar, vilket gör vattnet väldigt populärt på öns restauranger, gourmetbutiker och hotell.

Gin på Aloe vera

På Lanzarote produceras den så kallade Pitaginen, en gin baserad på växten aloe vera. Aloe vera är en riktig näringsbomb, rik på bland annat vitamin B12, magnesium, koppar, zink, järn och kalcium. Utöver aloe vera tillsätts även citrus, vilket gör denna gin till en frisk, unik spritdryck som går att hitta på restauranger och butiker runtom Lanzarote, Gran Canaria och Fuerteventura.

Överraskande Appletiser

Appletiser, som uppfanns under 1980-talet, är en lätt kolsyrad drink som består av fruktjuice från över 10 olika sorters gula äpplen. Juicen filtreras och buteljeras utan vatten eller andra tillsatser för att bibehålla den rena äppelsmaken. Drycken, som fått internationellt erkännande och vunnit pris i bland annat World Quality Selections, serveras främst som en aperitif och går att finna i Spanien, Storbritannien, Sverige och Holland.

Folkkär honungsrom

Typiskt för Kanarieöarna är den populära honungsromen, som görs på sockerrör eller melass. Namnet kommer från att man tillsätter äkta honung, vilket ger den en söt, rund smak. Spriten kryddas även med kanel, citron, apelsinzest och vaniljessens och är en oerhört uppskattad dryck hos ögruppens invånare.

Gomerón

Den lilla ön La Gomera har, som så många av sina grannöar, också en lokalproducerad spritdryck. Gomerón, som trots att den av vissa anses vara en läskedryck, framställs av palmsocker och brandy. Den kraftfulla och intensiva smaken gör denna dryck till en av La Gomeras gastronomiska stoltheter.

Guarapo – en söt glädje

Guarapo är ytterligare en dryck producerad på Kanarieöarnas näst minsta ö, La Gomera. Drycken tros vara över 500 år gammal och utvinns ur det kanariska palmträdet. Trädets sav, guarapo, har gett drycken dess namn och skapar denna söta dryck som säljs på ön.

Corona och Kanarieöarna

Alla bosatta i EU- och Schengenländer är välkomna att resa till Kanarieöarna. Man kan dock behöva vidta olika åtgärder och förberedelser inför sin resa, såsom hälsodeklaration, vaccination eller negativt PCR-test, för att komma in i landet. Här finns all uppdaterad, relevant information angående svenskars resor till Spanien.

Om Kanarieöarna

Kanarieöarna är en spansk ögrupp belägen i Atlanten, som består av åtta öar – Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, Hierro, La Palma, La Gomera och La Graciosa. Det tar ca 6 timmar med direktflyg från Sverige till ögruppen, som erbjuder en medeltemperatur på 19 °C under vintern och 23 °C på sommaren. Kanarieöarnas många olika landskap bildar ett perfekt resmål för naturälskare, atleter och familjer – från månliknande landskap på Lanzarote, bergiga Teneriffa och sanddynerna på Gran Canaria till regnskogen på El Hierro och La Gomera. Öarna erbjuder en livlig atmosfär för familjer, men även dolda pärlor för dem som vill uppleva folktomma stränder, trendiga musik- och konstfestivaler, miljövänliga boutiquehotell och unika strandbarer. Ögruppen är även en topp-destination för elitidrottare och för dem som söker upplevelser med inslag av sporter som golf, cykling, klättring, segling, surfing och dykning.

Nöje
Örebronyheter

Källa: EHRENBERG SØRENSEN Kommunikation

You must be logged in to post a comment Login