Askersunds kommun har utsett 2024 års pristagare

By on 8 maj, 2024
Albin Eriksson tilldelas Askersunds kommuns kulturstipendium 2024 och är en av de pristagare och stipendiater som kultur- och tekniknämnden har utsett.

Bild: Askersunds kommun

Kultur- och tekniknämnden har beslutat om vilka som blir årets pristagare och stipendiater inom områdena kultur, idrott och miljö i Askersunds kommun. Priser och stipendier delas ut i samband med Sommarmusiken, den 26 juni på Hamnscenen i Askersund.

Undantaget är Kulturpriset, som delades ut den gångna helgen.

Askersunds veteranfordonsklubb får årets kulturpris

Askersunds kulturpris 2024 tilldelas Askersunds veteranfordonsklubb för renoveringsarbetet av en REO-buss från 1931. Arbetet med att renovera bussen har pågått mellan 2001 och 2024. Priset delades ut i samband med att bussen invigdes lördag den 4 maj vid busstationen i Askersund.
Kulturpriset består av 3000 kr till ett konstverk eller konsthantverk.

Albin Eriksson får årets kulturstipendium

Askersunds kommuns kulturstipendium 2024 tilldelas Albin Eriksson för hans författarambitioner.

Under våren utgav Albin sitt första litterära verk Dödsnyckeln, i fantasygenren dread-punk. Fortsättningen kommer ut hösten 2024.

Kulturstipendiet är på 5 000 kronor.

Moses Öberg och Willhem Óskarsson får årets idrottsstipendium

Askersunds kommuns idrottsstipendium 2024 delas mellan Moses Öberg och Willhelm Óskarsson. 11-årige Moses Öberg tilldelas stipendiet för sina, trots sin ringa ålder, framstående insatser på speedway-banorna. 15-årige Willhelm Óskarsson får stipendiet för sina fina insatser i distriktsmästerskap och skol-SM i både luftgevär och korthållsskytte.

Idrottsstipendiet är på 5 000 kronor och delas mellan de två mottagarna.

Edlunds Järnhandel, Byggreturen får årets miljöpris

Askersunds kommuns miljöpris tilldelas AB Edlunds Järnhandel för initiativet att starta Byggreturen. Genom att låta använt byggmaterial få en ny chans skonas miljön och mängden avfall minskas.

Miljöpriset består av något som ska förhöja pristagarens verksamhet, främja hållbarhet och vara beständigt och ska motsvara ett värde på 3 000 kronor.

Askersund
Örebronyheter

Källa: Askersunds kommun

You must be logged in to post a comment Login